Nova era: VW dijelove počinje proizvoditi pomoću 3D pisača

Volkswagen je priopćio da će početi koristiti 3D pisač za masovnu proizvodnju dijelova za automobile.

Najveći svjetski proizvođač automobila u utorak je objelodanio plan o početku korištenja HP-ove tehnologije metalnog ispisa za proizvodnju dijelova, poput ručice mjenjača, natpisa na prtljažniku i sličnih dijelova.

Volkswagen je rekao da želi omasoviti proizvodnju dijelova uz pomoć ove tehnologije u sljedeće dvije do tri godine.

Cijelo vozilo vjerojatno neće uskoro biti proizvedeno pomoću 3D pisača, ali broj i veličina dijelova koji se prave na taj način će se značajno povećati, rekao je Martin Goede, šef tehnološkog planiranja i razvoja u ovoj kompaniji, prenosi BiznisInfo.

Tehnologija 3D ispisa dosad je u autoindustriji bila korištena samo za izradu prototipa i individualih komponenti. Printer, naime, ispušta sloj po sloj materijala, a ti slojevi se potom spajaju u jedan proizvod, u ovom slučaju dio automobila.

Prosječno vozilo Volkswagena sastoji se od 8.000 dijelova.

Velika prednost 3D ispisa je što nam omogućava proizvodnju mnogih dijelova, a da prije toga ne napravimo alatke za njihovu proizvodnju, kaže Goede.

Volkswagen već ima 90 3D pisača u svojim tvornicama, koji su se dosad koristili za izradu zamjena za rijetke dijelove. No, kompanija kaže da će se sada na taj način proizvoditi dijelovi iz serijske proizvodnje, poput klipova.

HP je rekao da njegov novi metalni pisač neće biti ograničen na dijelove automobila.

Mogućnosti su ogromne: automobili, industrija i zdravsteni sektor svake godine proizvedu milijarde dijelova, rekao je direktor HP-a Dion Weisler.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.