Nova BH: Učinit ćemo sve da naš signal bude dostupan svim gledateljima u BiH

Nakon komercijalnih pregovora, kablovski operateri u BiH M:tel (i poduzeća pod njihovom kontrolom Blicnet d.o.o, Telrad net d.o.o i Elta – kabel d.o.o.) i Eronet donijeli su odluku o isključivanju signala i prekidu suradnje sa Novom BH.

Ovakva odluka ne ide u korist njihovih korisnika koji im plaćaju mjesečnu pretplatu, kako bi imali pristup najatraktivnijim programskim sadržajima koji se emitiraju u okviru TV programa Nove BH, najgledanijeg emitera sa nacionalnom frekvencijom u Bosni i Hercegovini.

Zanimljiva je činjenica da ti isti kablovski operateri godinama plaćaju naknade za reemitiranje programskih Pink paketa u većem iznosu od one koju Nova BH minimalno potražuje (0,60 eura).

Pink paket pored filmskog, serijskog i muzičkog kanala uključuje i reality program za koji je Regulatorna agencija za komunikacije u prosincu 2015. godine, nakon žalbi građana Bosne i Hercegovine zbog emitiranja vulgarnih i uvredljivih sadržaja, donijela odluku da se takvi programi smiju emitirati samo u periodu između 24:00 i 06:00 sati. Tako je svim bh. distributerima naloženo da zatamnjuju emitiranje reality i pseudoreality programa kuća čije je sjedište izvan Bosne i Hercegovine, ukoliko se emitiraju mimo propisanog vremenskog ograničenja ili bez tehničke zaštite.

Napominjemo, regionalni, europski i svjetski standard je da kablovski operateri plaćaju naknadu za ”Free to Air” ili zemaljske televizije koje distribuiraju program bez zatamnjenja sadržaja, navodi se u priopćenju NOVE BH.

Naša zemlja ne smije biti iznimka u tome i postavlja se pitanje zbog čega korisnici M:tela i Eroneta godinama plaćaju visoku naknadu za Pink paket kanala, među kojima su i sadržaji koji se prema Zakonu moraju zatamniti i koji između ostalog, promiču vulgaran i uvredljiv sadržaj koji se prema istraživanju gledanosti nalazi u samom dnu ljestvice, dalje se navodi u priopćenju.

S druge strane, Nova BH od svog osnivanja konstantno investira u svoju programsku shemu. Gledatelji su prepoznali kvalitet programa i zahvaljujući njihovom povjerenju, Nova BH se pozicionirala kao najgledanija televizija u državi. Odlukom M:tela, (Elta, Blicnet, Telrad) i Eroneta da prekinu suradnju sa Novom BH građanima Bosne i Hercegovine je uskraćen najgledaniji program.

Prekinuto emitiranje Nove BH na platformi HT Eroneta i M:tela

Ljubitelji sporta koji su do sada pratili program Nove BH preko navedenih operatera neće moći da uživaju u vrhunskim sportskim prijenosima. Gledatelji će ostati uskraćeni i za atraktivan serijski program Nove BH (turske uspješnice, ”Lud, zbunjen, normalan”, ”Žigosani u reketu”, ”Drugo ime ljubavi” i ”Senke nad Balkanom”), najgledaniji zabavni program (”Zvezde Granda”, ”Nikad nije kasno”, ”Zvezde Granda Specijal”, ”Supertalent”, ”Popodne sa Leom Kiš”, ”Praktična žena”, ”Mr. Kitchen”, ”Totalni obrt”), kao i za objektivni Informativni program.

Ovim putem javno apeliramo na korisnike kablovskih operatera kojima su isključili signal Nove BH da uzmu u obzir činjenice zbog kojih je došlo do novonastale situacije i potraže program Nove BH kod drugog operatera ili putem zemaljske distribucije, navodi se u priopćenju NOVE BH.

Podsjećamo, program Nove BH je dostupan svim građanima Bosne i Hercegovine na čitavoj teritoriji zemlje putem terestrijalne distribucije (zemaljski signal), a u Republici Srpskoj smo dostupni i preko Total TV-a. Uslijed mnogobrojnih poziva naših vjernih gledatelja i velike zainteresiranosti za signalom našeg programa, napominjemo da će Nova BH učiniti sve da njeni vrhunski sportski, igrani, serijski, zabavni i informativni sadržaji budu dostupni svim stanovnicima BiH, bez obzira na komercijalne odluke operatera kojim kanalima će obogatiti svoju ponudu, stoji na kraju priopćenja.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

  • I kod mee je isto,ali treba izdrzati jos god!Uz ponoc Boga i to ce proci,a onda nema te sile dabih produzio ugivor,a jok jok!Za 55KM mj dobio sam Rusija today CNN.Rai uno.Hajata za izabrati, Game bar nesto glupo da gluplje ne moze biti,Herceg Bosu koja ima program vrhunski za maloumne i debile,Pink kojih ima sto ali svaki drugi zatamnjen,Sport na kojem je samo programska shema i jedini program koji je valjao Nova BiH oni ju otkazu!Imate li vi kao pirtal.ikakvu mogucnost da reagujete i pomognete nama korisnicima!?Eronet tj Home nicija nije do zore sjala!

  • Hvala na brizi ali stvarno ne treba,ne gledamo nikako jer izmolimo krunicu pa legnemo.
    Jos vas da gledamo,bil bi previse.
    Oticei dica naopako

  • Molim vas da omogucite pracenje kanala nova BiH svim opetaterima,ako su uslovi neprihvatljivi da ih malo ako je moguce korigujete.Nova Bi H ima za sada najbolji najkvalitetniji program ima ja vjerujem vjerne gledaoce.Pa zasto uskracivati to pravo vasim gledaocima?Vjetovatno je i vama drago da imate vise vasih gledalaca u BiH,da imate kome emitovati kvalitetan program.Molim vas u ime ostalih vasi vjernih gledalaca da to uradite sto prije.Sa postovanjem vas vjerni gledalac.Ismeta

  • Zašto građani moraju ispitati zbog drugi operatera toje čista budalaština riješite to Panama pustite da gledamo naj gledaniji program tose desi samo u ovoj zemlji Bosni

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.