Nova BH osobna sadrži: krvnu grupu, dva pisma, čip i… entitetsko DRŽAVLJANSTVO

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas jednoglasno Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici državljana BiH, koji predstavlja osnovni preduvjet da 2013. godine počne izdavanje novih osobnih iskaznica sa elektronskim čipom koji će sadržavati biometrijske podatke.

Novina u odnosu na sadašnju osobnu iskaznicu, uz čip, jeste i unošenje podataka u obrazac osobne iskaznice latiničnim i ćirilićnim pismom, kao i mogućnost unošenja krvne grupe po zahtjevu građanina.

Unošenje entitetskog državljanstva bit će moguće na zahtjev podnositelja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice ili kada je to neophodno za provođenje Izbornog zakona BiH, kao što je slučaj u Brčko distriktu.

Novim zakonskim rješenjima građanima se omogućava pohranjivanje elektronskog potpisa, a svi oni koji se odluče da pohrane svoj potpis u osobnu iskaznicu bit će u mogućnosti da koriste web servise putem kojih će moći da podnesu zahtjev za putovnicu i vozačku dozvolu, registrirati vozilo, promijeniti adresu i mjesto prebivališta ili izvaditi uvjerenje o kretanju.

Zakonom je predviđena mogućnost preuzimanja osobne iskaznice putem pošte. Izdavanje novih osobnih iskaznica trebalo bi da počne 01. siječnja 2013. godine, a građani će ih sukcesivno mijenjati po isteku važećih osobnih iskaznica. Procedura usvajanja izmjena i dopuna Zakona o osobnoj iskaznici državljana BiH počela je u kolovozu 2010. godine.

(www.bljesak.info)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.