Nogometni tim: Europol fotografije bjegunaca objavio kao Paninijev album

Da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu, opće je poznata stvar, što se najbolje moglo vidjeti tijekom netom završenog Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. A nogometno ludilo koje je mjesec dana vladalo svjetskim medijskim prostorom odlučio je iskoristiti i Europol, objavivši svoju najtraženiju “momčad”.

Malo drukčija momčad

Pod egidom “Europski najtraženiji kup” i u maniri Panini albuma sa sličicama nogometaša Europol je objavio svoju “reprezentaciju”.

No u ovom slučaju riječ je o malo drukčijoj momčadi, a svojih 25 “nogometaša” Europol je predstavio riječima:

Uzmite sličice, popunite album i ne dozvolite da bjegunci pobjegnu! Igra je završena, ali potraga za bjeguncima se nastavlja. Podijelite ove sličice i pomozite nam da uhvatimo najtraženije bjegunce. Ne dajte im da pobijede! Nije čast igrati u ovoj ligi. Ovi kriminalci traže se zbog vrlo ozbiljnih prijestupa, kao što su ubojstva, oružane pljačke, trgovina drogom…

Svaki od “igrača” čija je fotografija (sličica) objavljena u Europolovu albumu, odjeven je u nogometni dres koji ima nacionalnu oznaku države koja ga potražuje, piše Večernji list.

Hrvatske boje “zastupa” Darjan Ješovnik, a za informacije koje bi mogle dovesti do njegova uhićenje nudi se nagrada od 5000 eura.

U popratnom tekstu uz njegovu fotografiju i osobni opis, navodi se da ga traži sud jer je optužen da je od travnja 2010. do svibnja 2011. bio dio kriminalne organizacije koja se bavila krijumčarenjem droge. Sumnja se da je ta organizacija iz Brazila u Španjolsku prokrijumčarila 718 kilograma kokaina. Drogu su preprodavali po europskim zemljama uključujući i Hrvatsku. U obavijesti se navodi i da je većina članova te organizacije uhićena u Hrvatskoj, Srbiji i Španjolskoj, dok je Ješovnik u bijegu od 2011.

Suđenje mu nije ni počelo

Županijski sud u Splitu za njim je prije nekoliko godina raspisao Europski uhidbeni nalog (EUN), a pretpostavlja se da živi u Sloveniji. No na sudske upite oko Ješovnika nije bilo nikakvih odgovara. On ima slovensko državljanstvo, a rođen u Crnoj Gori i to u Pljevljima, rodnom mjestu Darka Šarića, čovjeka koji je označen kao jedan od najvećih narkobossova na ovim prostorima.

Za Šarića se doznalo tijekom operacije Balkanski ratnik, koja je ostavila krvavi trag na cijelom Balkanu, a tada se doznalo i da Šarić kupuje tone kokaina u Latinskoj Americi koje zatim distribuira po Europi.

Ješovnikovo ime pojavilo se u sklopu akcije Dogma 2011., hrvatskog kraka operacije Balkanski ratnik, kada ga je USKOK teretio da je bio dio grupacije koja je u Hrvatsku pokušala prokrijumčariti 338 kilograma kokaina vrijednog 12,8 milijuna eura.

Njegovo se ime pojavljuje u tajno snimljenim razgovorima, iz čega su istražitelji zaključili da je on kurir narkoorganizacije. U vrijeme te operacije on je živio u Ljubljani, gdje je na zamolbu hrvatskog pravosuđa ispitan. Tada je potvrdio da poznaje osobe koje USKOK tereti, no zanijekao je da im je nosio novac ili bilo kakvu povezanost s drogom. Kada je optužnica podignuta i njegovo ime se našlo na njoj, a nakon što je Hrvatska ušla u EU, za njim je raspisan EUN i od tada je na listi najtraženijih bjegunaca.

Sudi mu se u odsutnosti, a suđenje mu nije ni počelo. Kao što je sada završio među Europolovim “nogometašima”, zimus je bio i na Europolovu adventskom kalendaru, koji se također sastojao od fotografija najtraženijih europskih bjegunaca.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: