Noć muzeja u Gorici

Župni ured Gorica-Sovići, Bratovština Sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, Hrvatska franjevačka arheološka zbirka „Sv. Stjepan Prvomučenik“ Gorica i Matica hrvatska – Ogranak Grude bili su organizatorima Noći muzeja 2019. u Gorici.

Program otvorenja bio je u staroj crkvi u petak 1. veljače 2019. u 18 sati. Na početku su se prigodnim govorima obratili kustos Hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana u Gorici fra Vinko Mikulić koji je istakao važnost ove manifestacije kao i važnost mjesta Gorice u arheološkom smislu.

Noć muzeja je zatim otvorio Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj istaknuvši ustrajnost ove manifestacije u Gorici i pohvalivši organizatore ovoga događaja koji je u kulturnom smislu značajan za općinu Grude, piše Bratovština.com.

Nakon uvodnih govora uslijedilo je predstavljanje knjiga pok. fra Vjeke Vrčića, dugogodišnjeg skupljača umjetnina u Staroj Imoti i osnivača i kustosa muzeja i zbirke Franjevačkog samostana u Imotskom.

O knjigama i fra Vjekinu djelovanju su govorili predsjednik Matice hrvatske Ogranak Grude Mario Bušić, imotski kroničar i pisac Ante Čelan, te fra Vjekin nećak i urednik njegovih knjiga Vedran Vrčić. Ova večer u Gorici ovogodišnje Noći muzeja je bila svojevrsni Homage fra Vjeki Vrčiću.

Nakon predstavljanja knjiga ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH Mladen Begić prigodnim riječima otvorio humanitarnu izložbu slika u Galeriji u Gorici. Slike su s Likovne kolonije koja je održana u ljeto 2018. godine u čast Zvonki Bušiću-Taiku u Gorici, a utržak od prodaje slika bit će namijenjen za liječenje djeteta Petre Tolić iz Gruda.

Upriličeno je i razgledavanje Hrvatske franjevačke arheološke zbirke „Sv. Stjepan Prvomučenik“ Gorica, te razgledavanje arheoloških iskopina, ranokršćanske bazilike i baptisterija s krsnim zdencem u Staroj crkvi u Gorici pod stručnim vodstvom članovi Bratovštine svetog Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i kustosa muzeja fra Vinka Mikulića.

Posjetitelji su uživali u ovoj Noći muzeja 2019. u Gorici sve do 23 sata.

Noć muzeja privukla posjetitelje u širokobriješku Franjevačku galeriju

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.