Nobilo predstavio knjigu o “slučaju Perković”: Ozbiljne države ne izručuju obavještajce

Knjiga odvjetnika Ante Nobila “Obrana hrvatskog kontraobavještajca Josipa Perkovića na njemačkom sudu” u kojoj piše o obrani obavještajca optuženog i osuđenog u Njemačkoj za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića, predstavljena je u ponedjeljak navečer u Novinarskom domu u Zagrebu.

Nobilovu knjigu u kojoj iznosi niz problema, zapreka, pa i primjera subverzivnog djelovanja politike, medija, pojedinih ideološki ostrašćenih, zainteresiranih svjedoka i dijela pravosuđa protiv njegova klijenta, s kojima je bio suočen i kojima je morao parirati tijekom postupka izručenja u Hrvatskoj te tijekom suđenja u Njemačkoj, predstavili su povjesničar Hrvoje Klasić, odvjetnik Čedo Prodanović te medijski izdavač Ninoslav Pavić.

Govoreći o povijesnom kontekstu, Klasić je istaknuo kako autor kroz niz izjava, svjedočanstava i dokumenata kroz “slučaj Perković” govori o bivšoj zajedničkoj državi, socijalizmu, ključnim osobama tog doba, ali i o položaju Hrvatske u Jugoslaviji te o Hrvatskoj nakon osamostaljenja.

Knjiga zorno ukazuje kako se hrvatsko društvo ne suočava s vlastitom prošlošću, ali i kako se i neke druge države kojima po mnogo čemu težimo, također, ne suočavaju s prošlim razdobljima, ustanovio je Klasić, dodavši kako je Nobilova knjiga potrebna knjiga u šumi danas sveprisutnih dezinformacija i revizionizma.

Pojašnjavajući ulogu hrvatskih medija u praćenju “slučaja Perković”, medijski izdavač Ninoslav Pavić je rekao da je odvjetnikova knjiga doprinos demistifikaciji predrasuda koje su prisutne u domaćoj javnosti te kako ona može poslužiti kao “svojevrsni udžbenik opravdane sumnje kojeg, pored javnosti, trebaju čitati studenti prava, odvjetnici, tužitelji, suci, a posebice medijski djelatnici koji znaju podilaziti strastima publike”.

Braneći Perkovića, Anto Nobilo morao se sukobiti s dva politička, obavještajna i pravosudna sustava. Našim, već dobro mu znanim, a i njemačkim, s obzirom na to da je pravosudni sustav RH potpuno zakazao. Autor u knjizi iznosi niz problema, zapreka pa i primjera subverzivnog djelovanja politike, medija, pojedinih ideološki ostrašćenih, zainteresiranih svjedoka i dijela pravosuđa protiv njegovog klijenta, s kojima je bio suočen i kojima je morao parirati. Kako tijekom postupka izručenja u Hrvatskoj, tako i tijekom suđenja u Njemačkoj. Pritom Nobilo nije upao u vrlo čestu zamku da se potpuno identificira sa svojim klijentom, a još manje da se pritom služi neetičkim metodama. Stoga je ova knjiga na određeni način i posveta časnoj profesiji odvjetništva, ocijenio je povodom predstavljanja knjige odvjetnik Čedo Prodanović.

Govoreći o percepciji javnosti o samom slučaju, autor Anto Nobilo je glavnog lika svoje knjige opisao kao ”kontraobavještajca, prije svega” te je podsjetio na Perkovićeve zasluge tijekom Domovinskog rata, navodeći kako je ”osigurao i proveo tranziciju te organizirao 136 konvoja oružja” tijekom embarga na oružje.

Nobilo ocjenjuje kako je suđenje Perkoviću i Zdravku Mustaču ”posljednja zaostala bitka Hladnog rata”, zaključivši na kraju kako ”niti jedna ozbiljna država ne izručuje svoje obavještajce”.

Knjigu je objavila zagrebačka izdavačka kuća “VBZ”.

(Hina)


5 komentara

  • Nobilo i ti kao UDBAS normalno je da tako govoris,nego je u Hrvatskoj ostao podmladak Udbe,pa su ucenici nadisli profesore.Izrucivanjem Perkovica i Mustaca otvorio se prostor podmlatku Udbe za daljnje operacije.

  • Ozbiljne druave hapse zlocince i zlikovce, da im to ne moraju raditi druge drzave. Nobilo je icenik i pionir te zloglasne sluzbe i svite oko Perkovica, Mustaca i njima slicnih zlikovaca i nalogodavaca strasnih zlocina…

  • U ozbiljnoj državi komunistički javni tužitelj nebi imao mjesta u demokratskim medijima i davao kritike narodu kojega je progonio!

  • Majmune i izdajice, gnjido i nečovječe! Hrvatska nije izručila Hrvate, izručila je dva jugoslavenska udbaška smrada kao što si i sam! I tebe je trebala izručiti, govno pokvareno. Nisi se bunio kad je Amerika izručila junaka Andriju Artukovića, a ti ga tužakao i u grob (za koji se ne zna) potjerao. Ti si najveći hrvatski isprdak poslije Josipa Broza i Stipe Mesića.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.