Nobelovac Handke proglašen nepoželjnim u Sarajevu

Skupština Sarajevske županije (SŽ) usvojila je na sjednici u srijedu deklaraciju kojom je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke proglašen nepoželjnom osobom u toj županiji.

Inicijativu su uputili zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), a županijski zastupnici su jednoglasno usvojili deklaraciju u kojoj se osuđuje dodjeljivanje Nobelove nagrade kontroverznom austrijskom književniku, koji je negirao zločine počinjene nad Bošnjacima u BiH 90-ih godina, javlja N1.

U deklaraciji je navedeno da je završna faza genocida upravo negiranje genocida, a da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost u svojim javnim istupima za vrijeme rata u BiH javno podržavao velikosrpski režim na čelu s haaškim optuženikom Slobodanom Miloševićem.

Zastupnici u Skupštini SŽ deklaracijom su poručili da Handke ni danas ne mijenja svoje stavove, već ide korak dalje pa najavljuje svoj dolazak u BiH i posjet majkama iz Kravice i okoline Srebrenice.

Dodjelu Nobelove nagrade ocijenili su novom uvredom za žrtve poručujući da bi njegov posjet Bosni i Hercegovini i Sarajevu izazvao dodatno poniženje žrtava.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.