NLB Banka Sarajevo obilježila Svjetski dan svjesnosti o autizmu s korisnicima Centra ,,Meho Sadiković’’ u Tuzli

Ujedinjeni narodi su 2007. godine usvojili rezoluciju da se 2. travanj obilježava kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Na ovaj datum, posebna pažnja se pruža pojedincima, ustanovama te udruženjima koji imaju misiju da poboljšaju živote obitelji osoba s autizmom.

NLB Banka Sarajevo financijski je podržala otvorenje prvog Centra za autizam “Meho Sadiković” u Tuzli. Ovo je prvi centar te vrste u Bosni i Hercegovini koji je ove godine otvorio svoja vrata za korisnike, a na ovaj važan datum i okupio sve one kojima je 2. travanj od iznimnog značaja.

Mi u NLB Banci smatramo da je svijet vođen srcem, svijet pun prilika. Ponosimo se svojom posvećenošću da, pored pružanja financijskih usluga klijentima, podržimo i zajednicu u kojoj živimo i radimo. Održivi razvoj je od posebnog značaja za nas i trudimo se da ga smisleno integriramo u sve više naših aktivnosti, a posebno u području društva i zajednice.

Svjesni smo svoje odgovornosti i želimo biti primjer, zbog čega nam je doprinos otvorenju prvog Centra za autizam u Bosni i Hercegovini od posebnog značaja. Zaista je nevjerojatno koliko se potencijala i energije krije u našoj zajednici, koji kroz projekte poput ovih pretvaramo u dom pun prilika, istaknuo je Asmir Kovačević, direktor podružnice Tuzla NLB Banke d.d. Sarajevo.

Centar je dobio ime po Mehi Sadikoviću, ocu djeteta sa autizmom i predsjedniku Udruženja roditelja djece i osoba sa autizmom u Tuzli. Nakon njegove smrti, funkcije prve osobe Udruženja preuzela je njegova kćerka, Emina Altumbabić koja je i direktorica Centra koji nosi ime po njenom ocu.

Izuzetno sam ponosna što je naš cilj i san, došao do svog ostvarenja te sada imamo kvalitetan centar za realizaciju svih neophodnih aktivnosti s osobama s autizmom. Na ovaj dan odajemo poštovanje i podižemo svjesnost o potrebama osoba sa autizmom i njihovih obitelji i izuzetno smo sretni što Centar konačno može pružati usluge za koje je namijenjen.

U ovom trenutku imamo 12 stručnjaka koji se na različite načine brinu o 14 osoba kod kojih je dijagnosticiran neki od poremećaja iz autističnog spektra, a imamo cilj da u konačnici proširimo naše kadrovske kapacitete i na taj način primimo što veći broj korisnika, istakla je Emina Altumbabić, direktorica Centra.

NLB Banka Sarajevo kontinuirano pruža značajnu podršku udruženjima i institucijama koji rade sa osobama sa poteškoćama u razvoju, s ciljem da se poboljša kvaliteta života ljudi u zajednici.

*Sponzorirani članak