NK Široki Brijeg je koristio najviše stranaca u povijesti Premijer lige, znate li tko su oni?

NK Široki Brijeg je klub koji je od osnutka Premijer lige BiH koristio najveći broj stranih igrača.

Zajedničku Premijer ligu BiH, koja se od sezone 2002./03. igra na razini cijele Bosne i Hercegovine, igralo je ukupno 38 klubova.

Od tog broja, devet klubova nije imalo niti jednog stranca u svojim redovima, odnosno niti jedan stranac nije zaigrao u Premijer ligi BiH u dresu tog kluba. U analizi portala PLBiH kao stranci nisu računani igrači iz Hrvatske i Srbije.

Najviše stranih igrača igralo je u momčadi NK Široki Brijeg. Za momčad s Pecare u do sada odigranim sezonama Premijer lige BiH igralo je čak 30 stranaca. Posebno je zanimljivo spomenuti to u kontekstu nedavne prijave prema klubu s Pecare od strane FK Sarajeva FARE-u zbog rasne diskriminacije u NK Široki Brijeg. Ovi podaci opovrgavaju te tvrdnje jer se pokazalo kako je Širokom Brijegu u prošlosti igralo igrača s raznih kontinenata, različitih etničkih, vjerskih i rasnih pripadnosti.

Osim korištenja velikog broja stranaca, Široki Brijeg se može pohvaliti i velikim brojem igrača iz vlastite Škole nogometa koji su nastupali za prvu momčad, a posebno u posljednjih nekoliko godina.

A što se tiče stranaca spomenuti portal navodi kako su Širokobriježani  gotovo uvijek pogađali s dovođenjem Brazilaca. Naime, čak 21 igrač iz ove zemlje nastupao je za ”Plavo-bijele” u Premijer ligi BiH i većina od njih je ostavila dosta dobar dojam.

Osim Brazilaca, za NK Široki Brijeg igrala su još dva Kamerunca, dva Argentinca te po jedan Rus, Nigerijac, Zambijac, Makedonac i Kosovar. Na njihova imena navijače je podsjetio sam klub na svojoj službenoj Facebook stranici.

Evo tko su oni:

 • Brazilci: Wagner Santos Lago, Renato Alves Gomides, Ricardo Santos Lago Baiano, Diogo Souza Dos Anjos, Marciano Jose do Nascimento, Celson Borges Ricardo de Jesus, Ronielle Faria Gomes, Diego Paulista dos Santos, Andre Silva Carvalho, Flávio Beck Junior, Jefthon Ferreira de Sena, Eric Matos de Oliveira, Linhares Welker Taianan Imbere, Ricardo Valter da Costa, Roberto Carlos de Jesus Oliveira, Tiago Rodrigues, Alexandre Ala do Carmo, Vagner Cruz de Souza, Marcio Fernandes Serra Coelho, Eliomar Correia Silva Rafael Lopes de Oliveira
 • Kamerunci: William Etchu Tabi, Leonardo Mvogo
 • Argetinci: Juan Manuel Varea, Gonzalo Dario Martinez
 • Rusi: Ivan Enin
 • Nigerijci: Goodness Ohiremen Ajayi
 • Zambijci: Kelvin Kalila
 • (Sjevrni) Makedonci: Viktor Angelov
 • Kosovari: Patrik Doqi

Zanimljivo je spomenuti kako je Široki Brijeg u svojim redovima imao još jednog Brazilca koji je nastupio u jednoj od europskih utakmica u nekadašnjem Kupu UEFA, ali nije imao nastupa u Premijer ligi BiH. Radi se o Emersonu da Silva Santosu

(www.jabuka.tv)


1 komentar

 • Sad to kao pozitivno? Pola Sirokog trenira nogomet a vi se hvalite koliko ste igraca sa strane doveli, sta zavlacite mladjariju onda? Ni skole ni nogometa na kraju

  1
  4

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.