Njemački predsjednik za nesigurnost u svijetu optužio SAD, Kinu i Rusiju

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier poručio je danas da međunarodna politika ulazi u “mračno doba”, za što su odgovorne svjetske sile SAD, Rusija i Kina.

Danas svjedočimo sve destruktivnijoj dinamici u svjetskoj politici. Godinu za godinom udaljavamo se od cilja, međunarodne suradnje radi mira u svijetu, rekao je Steinmeier otvarajući sigurnosnu konferenciju u Münchenu.

Povratak nacionalnim interesima vodi nas u slijepu ulicu, u mračna vremena, istaknuo je pred svjetskim čelnicima okupljenima u glavnom gradu Bavarske.

Za nesigurnost i nepovjerenje u svijetu optužio je Rusiju i Kinu, ali i saveznika – Sjedinjene Države.

Naš najbliži saveznik SAD pod sadašnjom administracijom odbacuje ideju međunarodne zajednice, rekao je Steinmeier.

Ponovno velika, čak i nauštrb susjeda i partnera, istaknuo je Steinmeier, aludirajući na glavnu ideju američkog predsjednika Donalda Trumpa “Učinimo Ameriku ponovno velikom”.

Za Rusiju je rekao da je “vojnu silu i promjenu granica u Europi ponovno učinila političkim oruđem”, a Kinu je kritizirao jer “međunarodno pravo uzima selektivno, kada to koristi njezinim interesima”.

Ishod je “rastuće nepovjerenje, veće naoružavanje, manje sigurnosti, sve do nove utrke u nuklearnom naoružanju”, upozorio je njemački predsjednik.

Kao odgovor na ponašanje svjetskih sila, Berlin je spreman preuzeti važniju ulogu u međunarodnoj zajednici, ističe.

Njemačka bi trebala povećati vojni proračun kako bi pridonijela europskoj sigurnosti i sačuvati savezništvo s SAD-om, imajući na umu da se američki interesi s Europe prebacuju na Aziju, rekao je Steinmeier.

Govoreći o europskoj politici prema Rusiji kaže da se ona ne bi smjela “ograničiti samo na osude i sankcije”, a da u odnosima s Kinom “treba naći ravnotežu između suradnje i natjecanja”.

(Hina)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.