Njemački ministar zdravstva: Lockdown je bio previše drastičan

S današnjim spoznajama ne bismo više zatvorili frizerske salone i trgovine, izjavio je to početkom tjedna savezni ministar zdravstva Jens Spahn i time pokrenuo raspravu u medijima i na društvenim mrežama.

Početak je to teksta kojega je objavio Deutsche Welle.

Ministar zdravstva Jens Spahn (CDU) je također naglasio da se u ožujku o virusu malo znalo pa su zato i bile donesene drastične odluke. Drugim riječima, prema današnjim saznanjima lockdown nije bio nužan u takvom strogom obliku. A ta ministrova izjava znači da ga u Njemačkoj više neće biti čak ni ako u jesen broj zaraženih naglo poraste. On je isključio i mogućnost ponovnog uvođenja potpune zabrane posjeta domovima za njegu starijih i nemoćnih osoba, piše DW.

Građani su naučili kako se možemo zaštititi bez uvođenja tih mjera, rekao je ministar Spahn. I istaknuo da su za zaštitu prije svega nužne maske, ali i održavanje distance i pridržavanje higijenskih mjera.

On je pozvao Nijemce da jesenski i zimski odmor provedu u Njemačkoj jer se, kako je rekao, pokazalo da “određeni načini putovanja i odmora donose rizike i infekcije u Njemačku”.

Podijeljene reakcije

Stefan Genth iz Saveza trgovine je to nazvao dobrom viješću i dodao: “Novi lockdown sa zatvaranjem trgovina mnogi trgovci ne bi financijski preživjeli.”

Ingrid Hartges iz Njemačkog saveza hotelijera i ugostitelja je pozdravila ministrovu iskrenost i dodala da ono što vrijedi za trgovce i frizere mora vrijediti i za hotele i restorane.

No u strankama Unije, čiji je član i Jens Spahn, još uvijek vlada velika skepsa. I kancelarka Angela Merkel (CDU) i bavarski premijer Markus Söder (CSU) i dalje zahtijevaju što veći oprez i ograničenja.

No Spahn je dobio i podršku, među ostalim od stranačkog kolege saskog premijera Michaela Kretschmera:

S današnjim saznanjima bismo prije nekoliko mjeseci drugačije odlučili. Pa i danas odlučujemo drugačije. Mi smo naučili lekcije iz pandemije. Kretschmer je također pohvalio ministra zdravstva jer, kako kaže, “iz njegovog priznanja je vidljivo da su mjere, koje su sada još nužne, promišljene i razborite.

Mišljenja onih koje su drastične mjere u proljeće najteže pogodile su podijeljena. Na društvenim mrežama i u medijima za riječ su je javili brojni vlasnici frizerskih salona. Za neke je ministrova izjava stigla prekasno: oni su ogorčeni jer se još uvijek bore za preživljavanje. No većina ih ima razumijevanja za odluke donesene na početku pandemije jer, kako uglavnom kažu, tada stvarno nitko nije mogao znati što je ispravno, a što ne.

Stabilna situacija

Nakon izbijanja pandemije u ožujku njemačka vlada je odmah uvela najstrože mjere jer se bojala nekontroliranog širenja virusa i fatalnih posljedica kao što su deseci tisuća mrtvih i kolaps zdravstvenog sustava.

Praktički preko noći su zatvorene sve trgovine koje ne prodaju živežne namirnice, frizerski i drugi saloni, ugostiteljski objekti. Od 17. ožujka bili su zabranjeni ili u najboljem slučaju najstrože ograničeni posjeti u domovima za njegu starijih i nemoćnih osoba, prenosi Index.hr.

Trenutačno je situacija u Njemačkoj stabilna i nema naznaka nekog drugog vala. Na intenzivnoj njezi je oko 250 pacijenata, kod svih ostalih su simptomi takvi da nije potrebno bolničko liječenje. Broj mrtvih je već mjesecima relativno mali. I u staračkim domovima je pandemija pod kontrolom.

(www.jabuka.tv)


21 komentar

 • Da. Vakcine. Koje neće biti” obvezne” kao u Australiji. Ali ako ih nećeš onda ne možeš: putovati, ići u restoran, gubiš socijalno, nema doplatka djeci… proglasit ce te opasnim za društvo a proganjat ce te ovcoidi koji su se cijepili.

  • To nije strah nego odgovornost. Mllađi ljudi se nemaju čega bojati. Ali su stari ugroženi i mlađi ih moraju zaštititi.

   • Pa to je priča iz 3.mjeseca. Da mladi moraju stare zaštititi. U međuvremenu su i mladi postali opasni. A brnjice obvezne dok ne dođe spas u vidu vakcine. Sad je 9.mjesec. Ovo bi brzo završilo da prestanete slušati nebulozne naredbe. To nije odgovornost nego glupost.

 • Joj ovih što umišljaju da se nešto pametni pa se razbacuju nekim pojmovima ovcoid. Onda baci mobitel, ne idite na internet i idite u šumu.

 • Ovcoid: osoba koja slijepo izvršava ono što mu se kaže bez obzira na stotine dokaza, argumenata koji govore suprotno. Ovcoid to odbacuje i vjeruje autoritetima pa taman da mu kažu ; hodaj na jednoj nozi i drži se za nos jer je to dobro radi” Covida”.

 • Lockdown je trebao bit još drastičniji i virusa bi potpuno nestalo.

  Primjer Tajvan: 24 000 000 Stanovnika, ukupno zaraženo samo 493 osobe i to većinom iz uvoza.

  Dobro su reagirali Tajland, Novi Zeland, Australija i još neke države.

  Pimjer kako se loše radi: Švedska – ima više zaraženih nego Kina.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.