Njemački avion nadlijetat će BiH

Ministarstvo obrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizirati promatrački let Savezne Republike Nјemačke, Mađarske, Republike Hrvatske, Republike Francuske i Češke Republike, u skladu s odredbama međunarodnog ugovora “Otvoreno nebo“, u razdoblju od 22. do 26. travnja ove godine.

Obavještavaju se građani da se radi o najavlјenoj aktivnosti, u tijeku koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima, pridružiti prateći tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ministarstva komunikacija i transporta te da nema potrebe za zabrinutošću i strahom, navode iz Ministarstva obrane BiH.

Promatrački let će biti izvršen avionom zrakoplovnih snaga Savezne Republike Nјemačke (A319OH). Točno vrijeme realizacije i putanja promatračkog leta će biti usuglašeni u tijeku zajedničke pripreme, nakon dolaska izaslanstva na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Snimanje teritorija se vrši senzorima certificiranim u skladu s odredbama ugovora, nakon pregleda od pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ugovor “Otvoreno nebo“ predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana koji zemlјama članicama omogućava snimanje teritorija zemlјe iznad koje se obavlјa promatrački let u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima.

Svrha ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina je pristupila tom ugovoru 2003. godine. Od tada, u suradnji sa ostalim članicama, aktivno sudjeluje u realizaciji promatračkih letova kako iznad teritorije Bosne i Hercegovine tako i iznad teritorija drugih zemalјa članica, priopćeno je u petak iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

(www.jabuka.tv | (Foto: Armin Durgut/Pixsell)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.