Njemačka vlasnicima dizelaša nudi ugradnju nove opreme ili zamjenu vozila

Vlasnici starijih dizelskih automobila u njemačkim gradovima s izrazito zagađenim zrakom trebali bi biti u mogućnosti birati između poticaja za zamjenu vozila i ugradnje nove opreme, dogovor je vladajuće koalicije prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.

Nakon maratonskih noćnih pregovora kancelarka Angela Merkel i čelnici koalicijskih partnera njezinog CDU-a objavili su jutros da su postigli dogovor o metodi smanjenja zagađenja zraka u gradovima, koja neće uključiti nepopularnu zabranu vožnje.

Prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid prije službene objave dogovora, njemački su proizvođači automobila pristali vlasnicima dizelskih automobila sa starijim standardima emisija Euro 4 i Euro 5 ponuditi program zamjene automobila.

Novi je standard emisije za dizelaše Euro 6.

Koalicijski su partneri u dokumentu istaknuli da bi trenutno uvođenje takvih poticaja za kupnju omogućilo svim vlasnicima automobila sa standardima Euro 4 i 5 nabavu drugog vozila prije mogućeg uvođenja zabrane prometovanja vozila s višom razinom zagađenja.

U slučaju da vlasnici modela Euro 5 žele ugradnju suvremene opreme, takozvanoga sustava selektivne katalitičke redukcije (SCR), pod uvjetom da je to rješenje dostupno i prikladno, njemačka vlada očekuje od proizvođača automobila da pokriju troškove te mjere, stoji u dokumentu. Vlada će, pak, subvencionirati do 80 posto troškova ugradnje sustava SCR u dostavna vozila i kombije, stoji u dokumentu.

Od ukupno 46,5 milijuna automobila na njemačkim cestama njih 3,1 milijun dizelski su modeli sa standardom Euro 4, dok je onih sa standardom Euro 5 5,7 milijuna.

Ako se kao referentna vrijednost uzme 2.400 eura po automobilu koliko je Volkswagen (VW) pristao izdvojiti za ugradnju suvremene opreme, računica pokazuje da bi ugradnja industriju mogla stajati do 13,7 milijardi eura kada se isključi 1,29 milijuna komercijalnih vozila sa standardom Euro 5.

Veliki njemački proizvođači Volkswagen, Daimler i BMW nisu odmah komentirali sporazum vladajuće koalicije.

Francuski je Renault jutros objavio da vlasnicima starijih dizelskih vozila u Njemačkoj nudi poticaje u iznosu do 10 tisuća eura za zamjenu starih za novije, čišće automobile. Time je postao prvi strani proizvođač automobila koji je odlučio sudjelovati u njemačkim nastojanjima da se spriječi daljnje zagađenje zraka.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.