Njemačka traži sve više radnika iz stranih zemalja

U Njemačkoj se od srpnja 2012. do lipnja 2017. godine zaposlilo 1,3 milijuna stranaca, dok je u isto vrijeme zaposleno 1,6 milijuna Nijemaca. Prema istraživanju tamošnjeg ekonomskog instituta IW, uzlet njemačkog tržišta rada u proteklim godinama vjerojatno ne bi bio moguć bez doseljavanja, piše Poslovni dnevnik.

Stoga Njemačka mora angažirati više stranih radnika kako bi sačuvala gospodarski rast i prosperitet, navodi se u izvješću o spomenutom istraživanju.

Sve više će ovisiti o radnoj snazi iz trećih zemalja

Velika većina doseljenika koji rade u Njemačkoj potječe iz Europske unije, a samo njih 386 tisuća iz trećih zemalja, kažu u institutu IW. Također upozoravaju da bi idućih godina stopa nezaposlenosti među Nijemcima mogla rasti. Može se očekivati i znatno smanjenje udjela domaćeg stanovništva u radnoj snazi u idućem desetljeću, ističu  autori istraživanja.

Predviđa se da će Njemačka u budućnosti sve više ovisiti o državljanima trećih zemalja jer će doseljenici iz drugih zemalja EU biti potrebni za rad u matičnim zemljama čija tržišta rada također trpe posljedice starenja stanovništva.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Ne brinite…ja žena i dvoje djece odlazimo,samo ne na bauštelu imam lakši posao..dragane hvala ti za sve,hvala dobročinitelju za sve.hvala za brže i češće letove za njemačku

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.