Njemačka šalje svoje vojnike u BiH

Njemačka će do kraja kolovoza poslati u BiH svoj kontingent vojnika koji će se pridružiti mirovnim snagama Europske unije u toj zemlji koje tamo djeluju u sastavu operacije Althea, potvrđeno je u ponedjeljak iz zapovjedništva EUFOR-a u Sarajevu.

Plan njemačkog kancelara Olafa Scholza da osigura pojačanje za EUFOR dok u BiH rastu političke napetosti u srpnju odobrio je Bundestag. Za sada će u BiH biti upućeno 50 pripadnika Bundeswehra i njihovo raspoređivanje počinje od sredine mjeseca.

Njemački časnici i vojnici djelovat će u glavnom stožeru EUFOR-a, na čijem je čelu austrijski general Anton Wessely. Bit će i u sastavu promatračkih timova raspoređenih diljem zemlje.

Njemačka šalje svoje vojnike u BiH unatoč protivljenju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Nakon što je Bundestag podržao takav plan, Dodik je izjavio kako je to “u funkciji zastrašivanja građana Republike Srpske“.

U sastavu EUFOR-a, koji je 2004. godine zamijenio mirovne snage koje je predvodio NATO (SFOR), trenutačno je oko 1.100 vojnika iz 19 država s mandatom nadziranja poštivanja vojnih odredbi Daytonskog sporazuma i reagiranja u slučaju sigurnosnih ugroza.

Mandat EUFOR-a svake godine mora produžiti Vijeće sigurnosti UN-a, no sada se nagađa kako bi Rusija ove jeseni mogla iskoristiti pravo veta i blokirati nastavak te misije.

Predsjedatelj Vojnog odbora NATO-a, admiral Rob Bauer, tijekom posjeta Sarajevu u srpnju potvrdio je kako Savez neće dopustiti nikakav sigurnosni vakuum u BiH te trenutačno razmatra opcije koje su na raspolaganju posegne li Rusija za vetom kada se bude odlučivalo o produženju mandata EUFOR-a.

Puno je diskusija i razmatraju se opcije, kazao je tada Bauer.

(www.jabuka.tv)

23 komentara

  • tako je, imamo uhljeba u zupanijama, općinama, elektroprivredi, eronetu. Oni ce nas i drzavu braniti jer su sposobni i hrabri a nadasve veliki hrvati i domoljubi.

 • Pta če nam njenački vojnici u BiH, bili su i ovi i oni trideset godina i nisu ništa napravili, jedino za sebe i sebi zarađivalj plaću.
  Pustite narod u BiH da žive, makar i ovako teško.
  Čuvajte Njemce i Njemačku.

 • Baš ste smiješni: mi smo po Daytonu pod međunarodnim protektoratom (Pa i Hrvatska i Srbija su potpisnice Daytonskog sporazuma međunarodni faktori i svojevrsni čuvari BiH kao države), s tim da smo poput hrčaka pušteni da se trkamo u vlastitom kavezu! A oni nas odozgo gledaju do kada će ovaj eksperiment trajati i sa kojim posljedicama!

  • Tako je, narod nije zavađen, poslovno svi surađuju, a da naša djeca ginu radi interesa lokalne i bjelosvjetske politike ne interesira nikoga.
   U kući im rat dabogda bio

 • Od tih 50 “vojnika” pola njih promijenilo spol, jedan dio pedofili, jedan dio sa LGBTG gaćicama i ostatak naravno “jači spol”…..Bože Dragi, pomozi njima a ne nama …

 • Kad dodu strani vojnici tu nema dobra. Prave se pripreme za nesto sto ne valja. Na Marčelića zabilježene kolone vojnih vodila sa labudicama na kojim su natovarene haubice. Za sta, za koga su haubice. Je li to mi moramo ratovati za nekoga.? Mars svi koji vozite oruzje ovamo i tko spominje ratnu retoriku. Bakir u zadnjih 2 mjeseca prednjači. I nitko da ga ozbiljno opomene. Ili je dobio signal da prica o tome. Treba li opet sirotinja ginuti da bi se oprao neciji kriminal. A ti isti bi opet daleko od rova i granata. Narode pamet u glavu. Rade ratovati protiv lopova kojo su nas pokrali i opustošili nego sirotinja između sebe. Neka Bakir, Covic, Dodik, Komsic itd ratuju i imaju zasto, nakrali su se za deset generacija da im ne moraju raditi.

 • ovo je šulcova vojska, opet švabo , pa jesmo li prokleti…švabo prije , švabo 2022 god, dokle više, iš kući bando…ostavite nas ….ove lopurde skinite sa vlasti, /izetbegović, čović , dodik/ …sve će biti ok…mladi ljudi su spremni preuzeti sve i bez mržnje….švabo ?????

 • Njemačka vlada priprema zakon koji ce biti usvojen u listopadu… svi necijepljeni moraju nosit ffp maske u znak kazne …. u isto vrijeme su priznali da ” cjepivo” ne štiti niti sprečava zarazu?! Nego čak može i ubiti te teško oštetiti… Isto je rekla američka zdravstvena savjetnica Debora Kirks. Citiram: znala sam da cjepiva ne pomažu i da je preko 50 posto umrlih cijepljeno….. U Australiji misteriozna bolest hara… srčani…moždani… masovno… objavi ovo jabuka…. imate djecu za Boga dragoga…

 • Što je i kakva BiH vidi skoro svatko,ali da BiH ima ovoliko vojnih analitičara,iznenađujuće je.Posebno nas veseli što su navedenu temu ovako temeljito obradili,bar kroz komentare.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.