Njemačka obitelj odlučila živjeti u Livnu

Iako veliki broj bh. građana, najviše mladi, svoju budućnost sve više vidi izvan Bosne i Hercegovine, posebice u Njemačkoj, ima i Nijemaca koji svoj život grade u našoj zemlji.

Takav je primjer njemačke obitelji koja se doselila u livanjsko selo na obali Buškog jezera, navodi BHRT u svom prilogu.

Gradsku vrevu i asfalt njemačkog Leipziga, Henryju i Susanne Marielle zajedno sa svojih četvoro malodobne djece, odlučili su zamijeniti pitoresknim livanjskim selom Golinjevim, smještenim na obali Buškog jezera i kažu da nisu nimalo požalili. Sve što im je tamo nedostajalo, dobili su upravo na ovom mjestu.

Živjeli smo u blizini gradske bolnice, helikopter je stalno letio iznad nas a u blizini je bila i zračna luka i distribucijsko čvorište brze pošte. Djecu smo morali voziti u školu na drugi kraj grada. Okolina, zrak, priroda zaljubili smo se odmah. Htjeli smo se riješiti gradskog života. Htjeli smo gledati kako nam djeca odrastaju u sretnoj i zdravoj okolini, kaže Susanne Goepel.

Da su namjere obitelji Goepel ozbiljne, najbolje potvrđuje kupovina dviju starih kamenih kuća i izgradnja nove u koju se uskoro namjeravaju i useliti, a odnosi sa susjedima su i više nego dobri.

U prvoj godini smo došli autom i prenoćili. 2019. Smo došli kamperom, mještani su nas srdačno primili i dali da se priključimo na struju i kampiramo nasred sela, što je nezamislivo negdje drugdje. To je bila ljubav na prvi pogled, istaknula je Susanne za BHRT.

Jednako tako o ovoj njemačkoj obitelji misle i sami mještani, a neki su im za kratko vrijeme postali i obiteljski prijatelji.

Ja mislim da su oni dobri, super su. Stvarno su dobri i ona i muž joj. Svak se čudi zašto su tako oni odlučili, rekla je Zora Milardović.

Ja sam se na početku više šalila s tim da ću ih upozoriti da se trebaju nazad vratiti za Njemačku i da je to sve skupa drugačije nego u Njemačkoj. To je naravno bila šala. (…) Zbog jezika smo se intenzivnije družili. Ja imam četvero djece, Susanne ima 4 djece, idu zajedno u školu, blizu živimo i tako smo se povezale, rekla je Anita Puđa, susjeda i obiteljska prijateljica.

Toplu dobrodošlicu dobilo je u mjesnoj školi u Podhumu, i troje djece obitelji Goepel: Paul, Karl i Max koji su od ove školske godine učenici petog, četvrtog i prvog razreda.

Izvrsno se uklopio, jednostavno želi živjeti ovdje i samim tim on nastoji učiniti sve da se uklopi i da ga prihvate, govori Karlova učiteljica Marija Đuran.

Ja djeci pomažem usvojiti najvažnije pojmove na hrvatskom i na njemačkom jeziku. (…) i naravno individualnog rada s djecom. Tu smo krenuli od učenja abecede, čitanja i najvažnijeg vokabulara kojeg obrađujemo tematski, kazala je Anđa Renić, asistentica u nastavi za BHRT.

Ova mlada njemačka obitelj ne misli samo uživati u ljepotama livanjskog kraja, već su kao pravi Nijemci započeli s preseljenjem privatnih poslova. Tako će Henry nastaviti voditi zubotehnički laboratorij a Susanne i u Livnu biti poslovni konzultant.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.