Njemačka autoindustrija posrće

Situacija u njemačkoj automobilskoj industriji pogoršala se u prosincu, a to je peti mesec zaredom, s obzirom na to da je indeks poslovne klime u toj branši, koji izračunava ekonomski institut IFO, pao na minus jedan poen prošlog mjeseca s razine od plus 7,9 poena u studenom.

Indikator poslovne situacije kod proizvođača je pao na 15,6 poena u prosincu s onim iz studenog od 36,5 bodova, navodi se u priopćenju Instituta iz Muenchena, prenosi Tanjug.

Svi proizvođači i dalje trpe uska grla u opskrbljivanju intermedijarnim proizvodima. Čini se da njihovo međunarodno poslovanje posustaje, pri čemu je indeks očekivanja budućeg izvoza pao na 28,1 poen s 51,1 poena.

Situacija u kojoj se nalaze proizvođači izravno utječe na dobavljače, čije je trenutno poslovanje slabo. Mada se njihov indeks poslovnog stanja popravio s minus 21,7 poena u studenom na minus 13,6 poena u prosincu, on je i dalje duboko na negativnom teritoriju.

Poslovna očekivanja dobavljača su pesimističnija nego što su bila prije skoro dvije godine. Ovaj indeks je pao s minus 24,8 poena na minus 28,6 poena u prosincu.

Nedavne najave njemačkih proizvođača automobila da žele dalje proširiti svoje poslovno sudjelovanje u Kini svakako ima deprimirajći utjecaj na raspoloženje dobavljača srednje veličine, koji u velikoj mjeri ovise od proizvodnje automobila u Njemačkoj.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.