Niže cijene roaminga u regiji

Ministar prometa i veza BiH Damir Hadžić potpisao je sporazum o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama s ministrima nadležnim za oblast komunikacija iz Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Ovim sporazumom predviđeno je postupno smanjivanje cijena usluga roaminga u državama potpisnicima, s ciljem da u iduće tri godine one budu na razini koja vrijedi u zemljama Europske unije.

Uz Hadžića potpisnici sporazuma su ministar za informacijsko društvo i telekomunikacije Crne Gore Vujica Lazović, zamjenica ministra za informatičko društvo i administraciju Republike Makedonije Marta Arsovska Tomovska i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Republike Srbije Rasim Ljajić.

Zahtjev ka EU-u

Uz ovo jučer je ponovno pokrenuta i inicijativa koja će biti poslana prema EU-u, a kojom zemlje potpisnice sporazuma traže da se njihovim građanima, bez obzira što nisu članice EU-a, osigura važenje sporazuma Europske zajednice o roamingu kako i u cijelom EU-u ne bi plaćali veći iznos. Nakon potpisivanja sporazuma ministri su poručili kako je on otvoren za sve koji su spremni krenuti u ovaj proces i omogućiti svojim građanima jeftinije usluge u inozemstvu.

Prema riječima ministara, sporazumom je predviđeno da se u iduće tri godine cijene roaming usluga u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji svedu na razinu koja je određena direktivom Europske komisije koja je za područje EU-a snizila trošak te usluge na oko pola marke po minuti. Budvanskim dogovorom precizirano je da u idućih mjesec dana počne prilagođavanje zakonske regulative u toj oblasti i da se formira zajednička komisija regulatornih tijela četiriju država kako bi se cijene blagovremeno regulirale na nove razine. Protokolom nisu obuhvaćene Albanija i Turska, koje su ranije bile spominjane kao potpisnice, jer još uvijek nisu završile zakonsku regulativu potrebnu za potpisivanje.

Neopravdano visoke cijene

– Cijene roaming usluga u zemljama regije su neopravdano visoke i ja sam prije dvije godine uputio inicijativu da se i BiH uključi u EU roaming regulativu. Današnjim sporazumom prilagođavamo regulaciju cijena roaming usluga u zemljama regije europskoj uredbi o roamingu i kao ministru mi je drago kada vidim da smo jedan od započetih projekata, od kojeg će građani pet zemalja regije imati koristi, doveli do kraja. Ovo je značajan iskorak i napredak u suradnji zemalja regije i očekujem da će sniženje cijena roaminga doprinijeti povećanju tražnje za uslugama mobilnih komunikacija, čime će se ubrzati razvoj ovog tržišta u regiji, rekao je Hadžić nakon potpisivanja.

Srbijanski ministar Rasim Ljajić kazao je kako su u Srbiji već obavljeni razgovori s tri operatera te kako oni nisu oduševljeni, ali da su nakon iznošenja svih argumenata pristali na izmjene. Ljajić dodaje kako je nedopustivo da se usluge poziva u roamingu plaćaju pet puta više, a poruke tri puta, te kako će sporazumom biti propisana maksimalna cijena roaming usluga, a operaterima se ostavlja mogućnost za dodatno snižavanje cijena.

(Dnevni list)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.