Nino Raspudić pred tisuću Čapljinaca: Hrvati jedino promjenom Ustava mogu riješiti svoj status

Pred više od 1000 posjetitelja prof. dr. Nino Raspudić i Željko Raguž govorili su na temu ”Ravnopravnost ili platforma”.

O tome koliko je zanimanje izazvala ova javna tribina govori činjenica da je veliki broj posjetitelja stajao tijekom cijele tribine kako bi pratili raspravu, a jedan dio ostao je ispred vrata zbog velike gužve.

Raspudić je u svom polusatnom govoru krenuo od početka, odnosno svih uzroka današnjeg teškog položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini. Kao ključno pitanje vidi izmjenu izbornog zakona bez kojeg Hrvati, čak i ako izaberu legitimne predstavnike na općim izborima u listopadu, dugotrajno neće riješiti svoj status.

Prognozirao je daljnji raspad bošnjačke građanske scene, te istaknuo kako je Hrvatima zaustavljen stranački pluralizam.

Kao pozitivne promjene Raspudić je istaknuo događanja na vanjsko-političkoj sceni, prvenstveno rezoluciju Europskog parlamenta donesenu nedavno, koja ističe federalizam kao najbolje rješenje za BiH.

”Mukotrpno stvoreno povjerenje između Bošnjaka i Hrvata narušeno je platformom. Što su Bošnjaci dobili time što su dva mandata uzastopno izabrali Komšića, osim što su Hrvate ‘gurnuli’ u Dodikovu zaštitu”, rekao je Raspudić.

tribina_capljina

On je i naglasio kako smatra da socijalna pitanja ne mogu doći na dnevni red sve dok se politička situacija u BiH ne stabilizira.

Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Željko Raguž naglasio je važnost Washingtonskog sporazuma koji je osujetio bošnjačke planove za jedinstvenim teritorijem, za što su po njemu zaslužni Amerikanci, koji nisu dopustili jačanje baze terorizma u BiH.

Raspudić je također dodao kako je ”pri formiranju platforme veliku ulogu odigrao i visoki predstavnik Valentin Inzko, koji je promjenom zakona matematike, odnosno tvrdnjom da je 5 jedna trećina od 17, omogućio formiranje federalne vlade”.

Posjetitelji su se aktivno uključili u raspravu, pa se moglo čuti više zanimljivih pitanja i komentara, kako onih vezanih za opstojnost Hrvata u BiH, tako i onih vezanih za lokalna pitanja.

Kao zaključak Raspudić je naglasio važnost homogenizacije Hrvata na prostoru cijele BiH koju ne smiju narušiti pojedinci poput tzv. daidža, a situaciju bi mogao po tom pitanju unaprijediti i medij na hrvatskom jeziku.

Tribini je nazočio i načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić sa svojim suradnicima, a Općina Čapljina bila je organizator ove tribine.

(Caportal.info | Foto: Zdravko Jakiša)

17 komentara

 • Dok se ne promijeni Ustav , mogu li ; učiti raditi i pošteno živjeti ! ! ! Ne , mantaju ko muve g…… – Od političara do seljaka !

 • Dok se ne promijeni Ustav , mogu li ; učiti raditi i pošteno živjeti ! ! ! Ne , mantaju ko muve g…… – Od političara do seljaka ! ZA NOVCEM i VLAŠĆU .nad kim – nad samim sobom i do koga stigne ! RAD – lijenčine jedne . Samo rad vas može spasiti ! ! !

 • Vidi ga, dva se mjeseca sunčao diljem obale Jadrana i sad se priključio HDZ-ovoj predizbornoj mašineriji. Moj Nino, život je kratak da bi se tako blamirao, a kad se samo sjetim kakav si nekad bio, što se dogodilo???? Sjećam se revolucionarnih druženja u zagrebačkim i mostarskim kafanama, kad si pjevao neku drugu pjesmu, otkud ovaj radikalni zaokret?? Jesu li novci u pitanju??? Jesi li se prodao, jesu li te kupili oni koji su uništili našu zemlju, koji su kupili našu slobodu???

 • za MM
  Predaješ li na fakultetu,jesi li uspio doktorirati,je li se uvažavaju tvoji stavovi u javnosti ili i dalje palamudiš o našoj zemlji,našem jeziku,našoj prošlosti,nama građanima…?!
  Pa,dokle više?

  • Nino se srozao na papagajastog glasnogovornika HDZ-a. Kako može jedan profesor doktor služiti ljudima neškolovanim, ex-komunistima i kokošarima??? Vjerujem, kao i dosta ljudi koji ga pozna, da je profesorski posao dobio preko HDZ-a, ako znamo da je doktorirao u Hrvatskoj a ne u Italiji (ipak su talijanske visokoškolske ustanove malo zahtjevnije od hrvatskih), i da baš poput Tomca, Banca, Lučića i ostalih lokalnih naučnika, svoje tribine održava po mjesnim zajednicama i seoskim fakultetima. Dakle iako puno palamudi, Nino nema nikakav značaj u europskoj akademskoj zajednici, ako izuzmemo, fakultet u Mostaru, Orašju, Neumu, Foči, i Bijeljinji.

  • i bogu hvala što si sa 18 godina pobjegao u zgb na studij kao većina tvojih sugrađana dok je moj rođak sa 17 bio na bulevaru… tu pada sva tvoja odanost ovom narodu i ovim krajevima!!!!!!!!

 • Ali da dr.Raspudić kojim slučajem predaje sociologiju na Sveučilištu u Mostaru ili da je,slučajno,bio šef kabineta kojeg važnog druga,pa preko noći doktorirao i predaje,recimo,na Političkim naukama u Mostaru,e,onda bi se druga pjesma pjevala.

 • Znamo mi da je uastav temelj svega, ali tko će nam ga izboriti??????’
  Foteljaša nije briga ništa osim novčanika……

 • IZDAJA NA SVETKOVINU MALE GOSPE: Općinski kvislinzi sa Helezom po kućnim podrumima kovali urotu protiv svog naroda

  Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Zukan Helez u ponedjeljak (8.9.2014) je navodno održao sastanke sa skupinama branitelja u Ljubuškom, Širokom Brijegu, Grudama i Posušju na kojima se, kao se navodi u jednom dnevnom listu, raspravljalo o svim aktualnim problemima koji muče ovu populaciju.

  Ponukani ovim lažnim navodima, a u cilju istinitog informiranja javnosti, posebno braniteljske populacije, odgovorno tvrdimo kako branitelji općine Posušje nisu imale nikakav susret s Helezom na Posuškom teritoriju niti su upoznati s njegovim dolaskom te strogo osuđuju takav kukavički izlet nelegalnog ministra Zukana Heleza kao i izdajnički čin pojedinaca, u ovom slučaju Ante Grubišića – Vencića koji je jedan od glavnih aktera SDP-a u Posuškom Gradcu i koji ponovno pokušava profitirati na račun branitelja da bi zaštitio samog sebe. Također, bode u oči činjenica da je ovaj sastanak održavan na dan Svetkovine Male Gospe i to za vrijeme slavljenja svete mise. Dok su ostali vjernici u crkvama slavili Rođenje Blažene Djevice Marije po kućnim podrumima se rađala nova urota protiv hrvatskog naroda.

  Sastanci po privatnim kućama s nelegalnim, nelegitimnim i nevjerodostojnim pojedincima, koji se predstavljaju kao predstavnici braniteljske populacije pokazuje način rada Zukana Heleza od samog njegovog mandata.

  Osobe s kojima se Zukan Helez sastajao po privatnim kućama su lažni invalidi, s lažnim mirovinama i odličjima u kojima danas traže spas kroz SDP. Te iste osobe danas nude braniteljima da glasaju za SDP vraćanjem u pravo onih koje su revizorski timovi izveli iz prava ili za novac, tako iskorištavajući njihovo teško materijalno stanje. Iste te sobe koje su se sastajale s Helezom su uzimale novac od branitelja da bi im riješili njihova prava, o čemu će pojedinci i svjedočiti o tim Zukanovim „braniteljima“ iz HVO-a.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.