Nikad lošija godina za sakupljače ljekobilja

Da je vrelo ljeto manje-više ostavilo traga na poljoprivredu, ali i sve djelatnosti u prirodi, potvrđuje se na primjeru sakupljača ljekovitoga bilja.

Mili Čerkez iz Stoca, koji petkom na čapljinskoj veletržnici nudi različite ljekovite trave i njihove tinkture, o dijelu sezone kada se isključivo bavi prikupljanjem bilja kazao je Večernjem listu kako ne pamti ovakvu godinu.

Uistinu ne znam da je neka godina bila kao ova. Čim se krenulo brati trave, u brdu je već bila suša, nisi imao što ubrati. Kako bi se prikupilo trave, moralo se hodati puno više i penjati u planinu, ići tamo gdje sunce nije dopiralo. Uz puno veći trud nego ranijih godina, uspio sam sakupiti koliko smatram da je dovoljno, tako da ću moći sastaviti sve čajeve kao i ranijih godina, ali i trave.

Uplašio sam se u početku hoću li naći dovoljno za sezonu koja za mene počinje s prvim jesenskim danima i traje do konca proljeća, kada krećem u sakupljanje trava. Puno više hodajući uspio sam pronaći neka nova nalazišta i osigurati količine koje smatram da će mi biti dovoljne, kaže ovaj Stočanin.

Na upit je li uspio naći slatki pelin koji je prošle godine bio jako tražen, Čerkez je Večernjaku kazao kako je prošle godine pelin autom dovozio nekoliko puta.

Na istom mjestu ove godine nije bilo ništa. To je jednogodišnja biljka koje ove godine na tom mjestu nije bilo. Raspitivao sam se i tražio dalje kako bih osigurao barem manje količine pelina. Na kraju sam uspio, nije to količina kao prošle godine, ali mislim da će biti dovoljno, kaže Čerkez koji osnovicom svog poziva smatra jačanje imuniteta, a to se postiže različitim čajevima i njihovim mješavinama.

Upoznajte Hercegovku koja uzgaja “lijek” protiv koronavirusa

Časna sestra iz Posušja: Mnogi mladi mi dolaze po pomoć zbog stresa

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.