Nijemci uvode skuplju parkirnu kartu za SUV automobile

Nakon Pariza, i njemački će gradovi naplaćivati veće naknade za parkiranje SUV-ova.

Od ožujka će se u Koblenzu, u saveznoj pokrajini Porajnju i Falačkoj primjenjivati nove cijene parkiranja koje se temelje na veličini vozila. Tko želi parkirati SUV u francuskoj prijestolnici od rujna će morati platiti 18 eura po satu, piše Revija HAK.

Ekološka organizacija Deutsche Umwelthilfe (DUH) smatrala je da je ovo dobra ideja te je, zajedno s organizacijom za zaštitu okoliša Greenpeace i Udrugom za zaštitu okoliša i prirode (BUND), pozvala na slična pravila za veće njemačke gradove.

Jedan od prvih gradova koji je to uveo od ožujka je njemački grad Koblenz. Od ožujka se uvodi osnovni iznos od 23,40 eura godišnje (0,45 tjedno) koji se množi s varijabilnim faktorom na temelju dimenzija vozila.

Polovica novih automobila preglomazna za europske gradove

Za razliku od Pariza, nove cijene odnosit će se uglavnom na stanovnike grada. Vozači moraju platiti najmanje 100 eura godišnje. Parkirna karta za SUV-ove košta još više. Za Smart Fortwo će trebati platiti 104,87 eura za godinu dana.

Vlasnici novog VW Golfa plaćat će 179,12 eura, a cijena kompaktnog SUV-a Volkswagen Tiguana koji emitira više CO2 uskoro će biti 196,23 eura.

Audi predstavio novo izdanje SUV modela Q7

Podsjećamo, Parižani su nedavno izglasali da će vlasnici najtežih vozila morati ubuduće platiti između 12 i 18 eura po satu parkiranja u Parizu (osim stanara u blizini svojih domova).

Cijena parkiranja u središnjim pariškim četvrtima porast će s trenutačnih šest na 18 eura po satu, odnosno s četiri na 12 eura u ostatku Pariza.

SUV modeli automobila najprodavaniji u Europi

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.