Nijemci uveli program kojim kontroliraju korištenje mobitela u vožnji

Osim što je i dosad korištenje pametnog mobitela bilo zakonom zabranjeno u Njemačkoj, policija je plasirala i novi projekt kojim će provjeravanje vozača biti i učinkovitije.

Naime, u sklopu projekta ‘Überwachung Handy’ vozači automobila bit će fotografirani pomoću softwera čim uzmu svoj mobitel u ruke za vrijeme vožnje. Cijeli projekt počeo je početkom ovog ljeta na području Triera.

Cilj je postići nula smrtnih slučajeva na cestama do 2050., poručio je ministar unutarnjih poslova savezne zemlje Falačko Porajnje Roger Lewentz (SPD), prenosi Fenix Magazin.

Praćenje vozača bit će omogućeno putem sustava Monocam razvijenog u Nizemzskoj, a koji prepoznaje live stream kada vozač automobila ili kamiona uzme pametni mobitel ili tablet i automatski snima fotografiju.

Nakon toga snimljenu fotografiju obučeni policijski službenici na svojim računalima spoje na kameru. Uhvati li se takvog vozača u prekršaju, morat će platiti kaznu od 100 eura te će dobiti bod u registru vozačkih sposobnosti.

Nekolicina građana već je dobila svoje prve kazne, i to tijekom vožnje na autocesti A60 kod Mainza iako je znak upućivao na kontrolu policije.

Prvi test proveden u posljednja tri mjeseca pokazao je oko 20 prekršaja na sat, iako je znak postavljen. Prvi test proveden u posljednja tri mjeseca pokazao je oko 20 prekršaja na sat, iako je znak upućivao na to da je u tijeku kontrola upotrebe mobitela tijekom vožnje.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.