Nijemci u kupreški Dolomit ulažu 15 milijuna eura i zapošljavaju 50 radnika

Tvrtka Dolomit d.o.o. iz Kupresa, koja se bavi eksploatacijom i preradom kamena, na dobrom je putu krenuti u smjeru novog i drugačijeg rada i poslovanja, koje bi trebalo donijeti dobre rezultate, na zadovoljstvo vlasnika, zaposlenika i općenito lokalne zajednice.

Nakon razmjerno dugačkih i detaljnih istraživanja, upoznavanja i pregovaranja, njemačka grupacija Brilliant 3221 GmbH iz Berlina kupila je u cijelosti Dolomit te pravno i praktički formalno preuzela upravljanje i daljnje poslovno vođenje i preslagivanje tvrtke.

U nedjelju su u Kupres došla četvorica zaposlenika iz grupacije Brilliant 3221 GmbH iz Berlina, na čelu s direktorom Janom Weverom, i u utorak provela prvi radni dan na poslu u Dolomitu.

Pokrenuli smo postojeća proizvodna postrojenja, sve je u funkciji i uspješno je započelo, međutim, eksploataciju kamena smo odgodili jer je na kamenolomu snijeg od 40 do 50 cm. Nastavit ćemo čim se vremenske prilike poprave. Plan je nastaviti s dosadašnjom proizvodnjom, razgovarat će se s dosadašnjim i novim kupcima, kaže za Večernji list Tomislav Bagarić, dosadašnji direktor i jedan od 13 dosadašnjih vlasnika tvrtke Dolomit, koju su u privatizaciji kupili 2000. godine.

Bagarić je na čelu Dolomita bio 28 godina, sad će biti glavni savjetnik novog direktora Dolomita Jana Wevera. Dodaje kako sada slijedi razdoblje transformacije, njemački partneri i vlasnici odlučit će kojim tempom i koliko će se radnika zaposliti…

Bili smo klasična betonara, radili tzv. grube frakcije za nasipe, za betonare, uglavnom na području Tomislavgrada i Livna, a novi partner će raditi program mikrofrakcija: za žbuke, umjetni kamen, keramička ljepila i za neke druge primjene. Dvije godine pripremali smo za njemačke partnere dokumentaciju, za probu smo izbušili 700 metara u dubinu kako bismo se uvjerili da naš kamen ima kvalitetu i kvantitetu. Oni su to potvrdili i to je bio temelj za potpisivanje ugovora. Naši partneri obećali su uložiti dodatna financijska sredstva koja će donijeti nova zapošljavanja, objašnjava Bagarić.

Prema poslovnom planu, proizvodit će se 300.000 tona različitih proizvoda iz programa mikrofrakcija, veći dio ići će u izvoz, a ostali na tržište BiH. Za to će biti potrebno instalirati nova, suvremene proizvodne pogodne.

Posao će dobiti naši mladi ljudi koji žele raditi, a siguran sam kako će nova tvrtka osigurati vrhunske plaće i zaradu kojom će biti zadovoljni, tvrdi Bagarić za Večernjak.

Poduzeće Dolomit postoji već 80 godina, do rata je zapošljavalo do 150 radnika, a donedavno, prije njemačkog preuzimanja, imalo je 30-ak zaposlenih. Vlada Hercegbosanske županije je u veljači odobrila prijenos stopostotnog vlasničkoga udjela u gospodarskom društvu Dolomit d.o.o. Kupres na njemačku grupaciju Brilliant 3221 GmbH iz Berlina. Direktor Wever najavio je kako je plan u sljedećih pet godina uložiti 10 do 15 milijuna eura i zaposliti oko 50 domaćih radnika.

Nijemci kupili tvrtku u Kupresu, zaposlit će preko 50 ljudi

(www.jabuka.tv)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.