Nijemci testiraju električni auto koji se puni tijekom vožnje

Start-up kompanija iz Münchena ovo ljeto iskorištava prednosti jakog bavarskog sunca kako bi provela posljednja ispitivanja sustava napajanja za svoj model Sion, električno vozilo koje se puni tijekom vožnje putem solarnih ćelija.

Iako Njemačka vjerojatno neće realizirati ciljanu razinu od ukupno milijun električnih automobila na svojim cestama do 2020. godine, tamošnja vlada je u travnju objavila da je spremna poduprijeti kompanije koje proizvode baterije za električna vozila.

Sono Motors, osnovan 2016. godine, razvija model Sion, koji je u cijelosti električno vozilo sa solarnim ćelijama ugrađenima u karoseriju. Sion se može napajati putem solarne energije, preko konvencionalnih strujnih utičnica ili drugih električnih automobila.

Početak njegove proizvodnje planira se u drugoj polovini 2019. godine u njemačkoj tvornici. Sono sada ima oko 5.000 narudžbi. Prodaja vozila po cijeni od 16.000 eura započet će u sljedećoj godini.

Sion će imati 330 solarnih ćelija pričvršćenih na krov, poklopac motora i bočne strane vozila, a njegov će baterijski sustav osiguravati oko 250 km vožnje prije ponovnog punjenja.

U vozilu je grijač za sjedala, klima uređaji, a posebno je značajan veliki informacijski sustav koji može interaktivno povezivati telefon. To znači da je to zaista potpuno vozilo, vrlo jednostavno i bez suvišnih dijelova, kazao je Laurin Hahn, osnivač i glavni izvršni direktor tog start-upa.

(Hina) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.