Nijemci šokirani: “Udžbenici povijesti u Hrvatskoj i Srbiji uče mlade da se međusobno mrze”

Agencija DPA (Deutsche Presse Agentur), koju prenosi većina najvažnijih medija njemačkog govornog područja, u jednom tekstu ovih dana pozabavila se školskim udžbenicima u Srbiji i Hrvatskoj, za koje piše kako mlade iz obje države uče da jedni druge mrze. “I nakon 25 godina od raspada Jugoslavije se jedva dogodilo suočavanje s tim ratom.

Umjesto toga, učenici u Srbiji i Hrvatskoj uče jednostranu i nepovijesnu verziju prošlosti”, konstatira DPA na početku.

Citira se povjesničar iz Srbije Aleksandar Miletić koji smatra da se na nastavi povijesti tamošnje učenike “uči netoleranciji i mržnji”, za što se navodi primjer udžbenika za treći razred gimnazije u kojem piše da se kroz stoljeća pokazalo da su Albanci, Crnogorci i Bošnjaci do srži pokvareni, dok su Srbi uvijek djelovali s najčistijim moralnim namjerama.

Status žrtve još iz 19. stoljeća 

“Najvažniji udžbenici povijesti u Hrvatskoj i Srbiji indoktriniraju djecu i huškaju ih protiv susjeda. U udžbenicima je sve predstavljeno u crno-bijelom tonu bez sivih zona. Pozicija vlastitog naroda kao žrtve već se dokazuje u učenju o 19. stoljeću. Svaka krivica je uvijek apsolutno na drugoj strani.

Strašni zločini pripadnika svojeg naroda redovito se opisuju kao “osvetničke akcije pojedinaca” i tako umanjuju. Dok smo “mi” uvijek bili miroljubivi i konflikte htjeli isključivo rješavati diplomatskim putem, “oni” su se samo bavili agresivnim osvajanjima”, opisuje DPA općeniti ton udžbenika povijesti u Hrvatskoj i Srbiji, prenosi Index.hr.

Navodi se kako se u Hrvatskoj uči da je samostalnost države zapravo reakcija na višestoljetne želje Srba da vladaju nad Hrvatima, dok učenici u Srbiji pak uče da su se Srbi uvijek samo branili od “fašističkog hrvatskog nacionalizma” i da bi bez toga inače bilo istrebljeni. Srbiju se pak predstavlja kao uzor demokracija, koja je nažalost stalna žrtva “svjetske zavjere”, te se u jednom udžbeniku može doslovno naći sljedeća rečenica: “Ono što u Drugom svjetskom ratu nije uspjelo fašističkoj Hrvatskoj kasnije su napravile euro-američke demokracije.” Misli se na “nestanak Srba” iz Hrvatske. Spominje se naravno i “austrijsko-njemačka zavjera” protiv Srbije.

U Hrvatskoj i Srbiji se rehabilitiraju fašistički zločinci

“Ono što obje strane ignoriraju jest kako same rade na tome da prodube probleme u međusobnim odnosima”, piše DPA i podsjeća da se u obje države rehabilitiraju fašistički zločinci te posebno slave “povijesne ličnosti koje su trn u oku drugoj strani”.

Onda nije iznenađujuće što su i danas između dvije države mnogi problemi neriješeni, poput nestalih u ratu, plaćanja odštete, dogovora o razgraničenju, navodi DPA i konstatira da je temeljni problem što se odbija govoriti o žrtvama i traumi druge strane. Članak završava spominjanjem izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je rekla da će još mnogo vode proteći Dunavom prije nego Hrvatska i Srbija postanu prijatelji. Njena je izjava opisana kao nediplomatska i navedena kao primjer produbljavanja problema između dviju susjednih država.

(www.jabuka.tv)

 

6 komentara

  • Kako bi se naši političari održali na vlasti da nema mržnje? Onda bi se cijenilo znanje i pravednost a toga oni nemaju.

  • A ko je ova agencija da daje svoj sud! I kako se nisu bavili udzbenicima prije rata, onih od pedeseti do devedeseti! Bilo bi lio da oni analiziraju stanje u svojoj drzavi, a ne u tudjoj!

    5
    1
  • Bravo Luce nek si im rekla. Nego kako to da Njemačka upumpala MILIJARDE u Srbiju a kod njih jos nema pomaka po pitanju ratnih zločina nestalih vojnika civila prizanjanagresije na RH i Bih a posebice zlocine njihovih sljedbenika kako to da Njemačka tome ne piše a da se ne pise o njemačkom preuzimanju raznih telekoma nakon priznanja nekih ex soc.komun.drzava kako to da je radi praktičnog naroda različit pakiranje i sadržaj detergenta kupljenih u Njemačkoj i u BiH…kako to da itd

  • S sta si im ti reka??? Zato i je tako stanje, sto ste mlakonje, nesmite ni pisat sto mislite, a kamoli reeec! Ma taj plus turni sebi digod !

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.