Nijemci pripremaju novi zakon o punjenju električnih automobila

Do 2030. Njemačka želi imati najmanje 15 milijuna električnih automobila na putu, ali se već sada može predvidjeti da će u budućnosti biti uskih grla u opskrbi.

Problem nije toliko u količini električne energije koliko u sposobnosti distribucijskih mreža da istovremeno opskrbljuju veliki broj električnih automobila i drugih potrošača električne energije, poput toplotnih pumpi, u vršnim periodima.

Odavno je poznato da Ministarstvo ekonomije Roberta Habeka planira smanjiti broj aktivnih stanica za punjenje električnih automobila i toplotnih pumpi u slučaju nestašice struje.

Ali dok se u početku govorilo o rijetkim, izuzetnim situacijama u kojima bi stanice za punjenje mogle biti isključene daljinskim upravljačem ili bi se barem snaga punjenja mogla značajno smanjiti, prema Weltu, mogućnosti pauziranja punjenja su neograničene.

Savezna vlada želi dozvoliti mrežnim operaterima da “priguše” opskrbu električnom energijom toplotnih pumpi i privatnih (kućnih) punjača električnih automobila u situacijama uskih grla u opskrbljivanju – na neodređeno vrijeme, navodi Welt.

Pogođeni su samo privatni punjači, ali ne i javni brzi punjači.

Ako se isključi punjenje na kućnim punjačima, moguće je voziti do javnih punjača, ali je struja tamo mnogo skuplja.

Lobisti i udruženja potrošača pobunili su se protiv planiranog zakona i uložili protest Ministarstvu gospodarstva.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.