Nije bajno kao nekad: Pogledajte koliko zarađuju najveće holivudske zvijezde

Svima je više-manje poznato da se američka filmska industrija u posljednjih petnaestak godina drastično promijenila. Kina su očito namijenjena isključivo blockbuterskim franšizama, streaming servisi preuzeli su na sebe snimanje srednjobudžetnih filmova, a pojaviti se u nekoj seriji više nije “korak unazad” kao što se to smatralo u osamdesetima ili devedesetima.

Međutim, čini se da se sve ovo odrazilo i na honorare velikih filmskih zvijezda.

Zlatne devedesete

Mnogi se sjećaju devedesetih i ranih dvijetisućitih kada su velike zvijezde poput Toma Hanksa, Toma Cruisea, Jima Carreyja, Julije Roberts ili Willa Smitha po filmu redovito dobivale vrtoglave iznose koji prelaze 20 milijuna dolara, a taj je iznos rastao ovisno o tome je li se u njihovom ugovoru našla i stavka vezana za dio zarade s kino blagajni.

No, ta su vremena iza nas, a broj glumaca koji mogu tražiti iste takve iznose drastično se smanjio. Iako su honorari u određenoj mjeri oduvijek ovisili o prođi filmova u kojima se velike zvijezde pojavljuju, posljednjih nekoliko godina sve češće slušamo priče o računovođama koji su počeli aktivnije analizirati isplativost pojedinih imena, a nekad velike zvijezde odjednom su postale neisplative.

Novo vrijeme, nove cifre

Istina je da se sjaj nekih zvjezdanih imena osjetno smanjio, ali dio krivnje pada i na to da publiku više ne privlače veliki glumci već veliki spektakli. Super junaci i Jediji postali su glavni magnet za publiku koja više nije zainteresirana za to tko se iza kostima nalazi. Velika otvaranja ne ovise o imenima na plakatu već specijalnim efektima. Specijalni efekti su zvijezde, a to su prepoznali i veliki studiji koji najveći dio novca troše upravo na to da im film izgleda spektakularnije od konkurencije.

Da ne bilo zabune, još uvijek postoje velike zvijezde i te zvijezde i dalje zarađuju ogromne iznose, ali danas govorimo o imenima kao što su Dwayne Johnson, Vin Diesel i Robert Downey Jr. koji i dalje mogu u džepove pospremiti 20 milijuna dolara, ali to nije lako kao što je nekoć bilo. Primjerice, glumci se moraju obvezati na pojavljivanje u nekoj franšizi što im onemogućuju da se pojave u filmovima u kojima bi se zaista željeli pojaviti.

Isto tako, njihovi honorari ovise i o mnogim drugim faktorima vezanim za prođu na kino blagajnama.

Za 15 minuta, 10 milijuna dolara

To s jedne strane može biti otegotna okolnost, ali u slučaju Roberta Downeyja Jr.-a i sasvim unosan posao. Primjerice, za petnaestak minuta pojavljivanja u “Spider-Man: Homecoming” Downey je zaradio 10 milijuna dolara. Uzmemo li to u obzir, nije teško predvidjeti da taj iznos dvostruko raste za filmove u kojima ovaj super junak ima glavnu ulogu.

Glumci poput Leonarda DiCaprija neprestano žongliraju između hitova i umjetnosti čak i ako to znači da će morati pristati na daleko manje honorare. DiCaprio ima cijenu odtkao što je bio slučaj s “Inception”, ali taj će iznos biti više nego upola manji za novi film Quentina Tarantina “Once Upon a Time i Hollywood” koji teško da će postati veliki holivudski blockbuster.

Malo kockanja

Sve češće od glumaca se traži da se klade na sebe same. Glumci i redatelji koji rade za Blumhouse Productions koji se specijalizirao za niskobudžetne horore rade za plaću koja iznosi nekoliko tisuća dolara tjedno, ali to im pomaže da budžet održe na nekoj prihvatljivoj razini. U toj varijanti, sve ovisi o uspjehu filma na blagajnama, a to se u slučaju Ethana Hawkea pokazalo kao pametna odluka. Naime, Hawke je za “The Purge” iz 2013., koji je zaradio oko 90 milijuna dolara, dobio itekako izdašan bonus od dva milijuna dolara.

Međutim, veliki studiji postali su škrti što se dijela zarade tiče, a što je budžet veći manja je šansa da će dio kolača pripasti glumcima. Ipak, neki su se uspjeli snaći.

Vin Diesel, prve je “Brze i žestoke” snimio još 2000. kada je malo tko mogao pretpostaviti da će se franšiza pretvoriti u hit od osam nastavaka s ukupnom zaradom od nekoliko milijardi dolara. Iz nastavka u nastavak Diesel je sklapao sve bolje ugovore, a na kraju je došao i do statusa producenta. Uzmemo li u obzir bonuse, Diesel je na posljednjem nastavku zaradio više od 20 milijuna dolara. Bryce Dallas Howard i Chris Pratt uspjeli su se izboriti za velike povišice za nastavak “Jurassic Worlda” koji je postao jedan od najuspješnijih filmova svih vremena. Isto vrijedi i za redateljicu Patty Jenkins koja je utrostručila zaradu za nastavak DC-jevog hita “Wonder Woman” pa se njezin honorat popeo na 9 milijuna dolara.

Sve se može (i mora) naplatiti

I dok neki u ovom vide problem, drugi će reći da je ovo očekivani ishod i da su holivudske glavešine postale opreznije nakon perioda mahnitog trošenja ne gomilu neuspješnih naslova. Glumci i redatelji jednostavno moraju opravdati svoj angažman i premda to u konačnici znači gomilu jednoličnih projekata od kojih većinu čine upravo filmovi o super junacima, ne smijemo zaboraviti da je ovo ogroman biznis i da industriju ne pokreću umjetnički integritet niti želja da se stvori nešto novo i nikad viđeno već stara dobra glad za novcem.

Glumci se snalaze na sve moguće način pa pokušavaju naplatiti doslovno sve.

Jedni igraju na kartu stare slave pa Tom Cruise i Brad Pitt svoje bonuse zahtijevaju i prije nego film završi sa snimanje. I dok Tom Cruise ima razloga tražiti novac unaprijed jer nije imao flop od “Rock of Ages” iz 2012., zahtjevi Brada Pitta pomalo su misteriozni jer Pitt više od deset godina nije iznio hit na vlastitim leđima, piše Index.hr.

Dwayne Johnson je pak uspio kapitalizirati i svoju sljedbu na Instagramu pa ćete za angažman glumca koji ima 104 milijuna sljedbenika morati dodati i bonus od milijun dolara. Upravo je toliko i tražio za nadolazeći “Red Notice” koji će uz ovaj izdašan iznos dodatno promovirati na svom profilu na Instagramu.

A ako želite vidjeti koliko zarađuju najveće zvijezde današnjice, Page Six objavio je i detaljnu listu:

Daniel Craig – 25 milijuna za “Bond 25” (2019)
Dwayne Johnson – 22 milijuna za “Red Notice” (2020)
Vin Diesel – 20 milijuna za “The Fate of the Furious” (2017)
Anne Hathaway – 15 milijuna za “Barbie” (2020)
Jennifer Lawrence – 15 milijuna za “Red Sparrow” (2018)
Seth Rogen – 15 milijuna za “Flarsky” (2019
Tom Cruise – 11-13 milijuna za “The Mummy” (2017)
Harrison Ford – 10-12 milijuna za “Indiana Jones 5” (2020)
Sandra Bullock – 10 milijuna za “Minions” (2015)
Leonardo DiCaprio – 10 milijuna za “Once Upon a Time In Hollywood” (2019)
Robert Downey Jr. – 10 milijuna za “Spider-Man: Homecoming” (2017)
Kevin Hart – 10 milijuna za “Jumanji: Welcome to the Jungle” (2017)
Chris Pratt – 10 milijuna za “Jurassic World: Fallen Kingdom” (2018)
Emily Blunt – 8-10 milijuna za “Jungle Cruise” (2019)
Bryce Dallas Howard – 8 milijuna za “Jurassic World: Fallen Kingdom” (2018)
Tom Hardy – 7 milijuna za “Venom” (2018)
Ryan Gosling – 6,5 milijuna za “First Man” (2018)
Jack Black – 5 milijuna za “Jumanji: Welcome to the Jungle” (2017)
Michael B. Jordan – 3-4 milijuna za “Creed 2” (2018)
Ethan Hawke – 2 milijuna za “The Purge” (2013)

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.