Ničeno: BiH namjerno migrantsku krizu “gura” na granicu s Hrvatskom – Jabuka.tv

Ničeno: BiH namjerno migrantsku krizu “gura” na granicu s Hrvatskom

Na graničnom prijelazu Bajakovo zadržane su tri osobe koje dovodimo u vezu krijumčarenjem migranata i događajem kod Slatine Pokupske, izjavio je u Dnevniku HTV-a Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Dodao je da među njima nije vozač kombija za kojim policija intenzivno traga, ali kako vjeruje da te osobe mogu dati kvalitetne informacije o njemu. Imamo određene informacije o mogućem počinitelji i intenzivno tragamo za njim, rekao je.

Ničeno kaže kako se ove godine bilježi povećanje ilegalnih prelazaka granice za skoro 200 posto.

To je za prvih sedam mjeseci 9487 takvih slučajeva. Istovremeno svake godine bilježimo, od kada je taj migrantski krak krenuo preko Bosne i Hercegovine, povećanje zadiranja u sivu zonu, kriminal i krijumčarenje, rast od 100 posto godišnje. I ove godine u prvih 7 mjeseci bilježimo 505 uhićenih krijumčara. Smatramo da to nije samo zbog povećanja broja ilegalnih migranata već i bolje organizacije policije, fleksibilnosti, uključivanju svih snaga u borbu protiv ilegalnih migracija, istaknuo je.

Smatra kako susjedna Bosna i Hercegovina namjerno migrantsku krizu “gura” na granicu s Hrvatskom.

Mi smo neki dan u medijima vidjeli snimku kako BiH policija ispred sebe gura grupu od stotinjak migranata i vodi ih prema kampu Vučjak. Problem je što je taj kamp namjerno napravljen na samoj granici s Hrvatskom i policija županija ne dozvoljava da se te osobe vrate nazad. Trenutno je jedina njihova mogućnost odlazak u Hrvatsku. Dakle oni nisu direktno protjerani u Hrvatsku nego u područje koje ima kontakt jedino s RH. Iz toga se može zaključiti da ih tjeraju prema Hrvatskoj, to je posve očigledno, poručio je Ničeno.

Negirao je optužbe o policijskoj brutalnosti prema migrantima.

Mi se već par godina susrećemo s tim optužbama jer u medijskom prostoru se plasiraju teze da je ilegalni prelazak granice nešto sasvim normalno i da su ti migranti u pravu. Gleda se samo humanitarni aspekt koji jeste zabrinjavajući i mi smo stvarno zabrinuti za humanitarno stanje migranata u BiH. Međutim to je posljedica nečinjenja u zaštiti granica Bosne i Hercegovine sa Srbijom i Crnom Gorom i nesprječavanje migranata da uđu u BiH. Jednom kada s ciljem dovedete 2-3-7 tisuće migranata u Bihać onda su oni usmjereni samo na ilegalni prelazak u Republiku Hrvatsku. Mi smatramo da je to potpuno nedopustivo i potpuno smo spremni na sve izazove koji slijede, naglasio je.

Kaže kako hrvatska policija ne radi protjerivanje migranata u BiH već se odvraćanje vrši na graničnoj crti.

Mi sprječavamo ulazak migranata u RH. Mi smo svaku pritužbu za uporabu sile detaljno istražili i na nju odgovorili. Do sada nismo takvih slučajeva imali, ističe Ničeno za HTV.

Smatra kako žice i ograde nisu rješenje migranstke krize.

Žice i ograde su samo tehničke zapreke koje mogu pomoći u smanjenju broja policijskih djelatnika na nekom mjestu. Žice nisu rješenje migrantske krize. Migrantskoj krizi se treba pristupiti s voljom i željom da se granice štite. Hrvatska je svoje centre za migrante izgradila na granici s BiH i Srbijom, dakle tamo gdje je problem nastao, nismo ih izgradili na granici sa Slovenijom kako bi poticali njihov odlazak dalje u zemlje EU-a, objasnio je načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova RH.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

 • Bas cudno. Tek vi to sada uvidili… Bosnjaci hrvate i RH organski ne ponose. Sve ce uciniti da joj zlo i stetu namesu. Migranti su jedan kamencic u toj zli namjeri…

 • Pa sto bi trebali primiti ih sebi da im stvaraju nered a Slovenija stavlja zicu. Pa ima li BiH i Srbija policiju sto ne rade svoj posao. Nisu ovi migranti, vojnosposobni muskarci sa neba pali. Nekuda su dosli. Jako su organizirani i dobro upuceni o svemu. Nista ovo nije slucajno..!

  • Naravno da nije slucajno, ali nama je veca briga sto ih nama ovamo gomilaju nego u Rh.Mnogi od vas zaborave kako se zove nasa drzava.

 • Meni su drazi migranti nego ovi nasi uhljebi. Neka nas brojcano presisaju i zauzmu sve fotelje u opcinj, zupaniji, eletricnom i posti.

 • Uzmi ih sebi kući par kad su ti toliko dragi i usput ih dovedi barem pet puta toliko svojoj rodbini.Blento, znaš li da je kriminalno djelo ulaziti u bilo koju državu van graničnih ulaza.
  Sve su to krimosi a ne tamo neki inžinjeri, zubari ili nuklearni tehničari.Devedeset posto njih nema ni osnovnu školu i devedest posto njih je tu radi socijale ili terorizma.
  Za sada se raspoređuju po svim zemljam EU-a, a kad će se raznijeti to samo oni znaju.Žao mi jadnih ljudi širom zapadne Europe koji će stradati ni ti krivi ni dužni zbog ovih ljevičarskih fašista koji ih protivno volji naroda nastoje dovući što više u zapadnu Europu.
  Živi bili pa vidjeli.

 • za što služi policija vojska ne čuvaju se granice znači ne rade svoj posao ili po nalogu nekoga tko uzima novce pa žmuri nema trećega

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.