Ni hladnoća ne priječi Mađare da opet prosvjeduju

Nema mira u Mađarskoj. Već peti dan zaredom pred zgradom parlamenta, ali i mađarske javne televizije, okupljaju se tisuće nezadovoljnika. Povod svemu su nedavno donesena dva zakonajedan o radu, te drugi o osnivanju novih upravnih sudova. No analitičari tvrde, zakoni su samo povod, a uzrok prosvjeda mnogo je dublji.

Ni hladno vrijeme, ni blagdanski ugođaj
 – ništa ne sprečava tisuće mladih i starih da se svaku večer okupe ispred zgrade Parlamenta. Nezadovoljni su politikom koju provodi premijer Viktor Orban. Nisu više važni zakoni o radu i osnivanje novih upravnih sudova, sada na površinu izlazi opće nezadovoljstvo.

Među prosvjednicima sve više mladih, obrazovanih ljudi. Je li riječ o buntu, o pobuni protiv autoriteta, ili su mladi zaista spremni krenuti u političku borbu protiv vladajućih. Začudo, oporba ne koristi ovaj bunt. Njihovi istupi su rijetki i nimalo koordinirani.

Zato i ne iznenađuje što vladajući gotovo uopće ne reagiraju na prosvjede i malobrojne napade iz oporbe. Poručuju, svi su zakoni doneseni legalno, a prosvjedi, sve dok ne prerastu u nasilje, uobičajen su način izražavanja mišljenja, piše HRT.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.