Nevjerojatno: U Europi zabilježen udarni val erupcije vulkana na Tongi

Meteorološke postaje u Istri u subotu navečer zabilježile su udarni val vulkanske erupcije na Tongi, udaljenoj čak 17 tisuća kilometara.

Kako javlja Istramet, između 20:50 h i 21:00 sat, mjerne lokacije zabilježile su oscilacije tlaka zraka u rasponu od 1 do 3 hPa, a dojmljiv je i sam grafički prikaz njegovog kretanja.

Erupcija vulkana na Tongi dogodila se u subotu u 5:10 h po našem vremenu. Udarni val putovao je oko 15 sati, a u to vrijeme prešao je više od 17.000 km.

Tsunami izazvan erupcijom prouzročio je “značajnu” štetu u Nuku’alofi, glavnom gradu arhipelaga, izjavila je novozelandska premijerka Jacinda Ardern, dodajući da je proglašena prijetnja sada prošla.

Pacifički centar za upozorenje na tsunami (PTWC) priopćio je u 04:00 po srednjoeuropskom vremenu da je prijetnja od tsunamija “uglavnom prošla” za zemlje na oceanu, iako su male promjene u razini mora moguće još nekoliko sati.

Novi Zeland će u ponedjeljak poslati vojni izviđački zrakoplov koji će preletjeti pogođeno područje ako oblak vulkanskog pepela to bude dopustio.

Novozelandska premijerka je dodala da “trenutačno nema značajnije erupcije” i da je pepeo prestao padati, ali se ne može isključiti daljnja vulkanska aktivnost.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Bože pomozi jadnim ljudima …. samo da dobijete osjećaj kolika je ovo eksplozija … udaljenost između Neiafu (gornji desni dio slike) i Nuku alofa (blizu centra eksplozije, malo dolje desno) je 300km …. čitava BiH bi stala u ovaj oblak dima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.