Nevjerojatne scene: BBB-i i Torcida međusobno si pomažu

Nakon što se aktivirala odluka Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu, po kojoj su zabranjena sva navijačka gostovanja koja ne organizira klub, mnogi su sa zanimanjem čekali što će se ovog vikenda događati na navijačkoj sceni u Hrvatskoj.

Već u prvom kolu ‘zabranjenih gostovanja’ plan je propao. Navijači su kolektivno odbili sistem ‘vouchera’ i svoja gostovanja odradili u vlastitom aranžmanu. Tako su BBB-i završili na tribini s navijačima RNK Split, a Torcida u Kranjčevićevoj na svim tribinama.
Gostujuće tribine nisu bile dogovorene jer klubovi nisu imali koga prijaviti za tu tribinu. Tako su navijači završili na tribinama s domaćim navijačima, što je velik minus za organizatore utakmice i policiju.

Srećom, incidenata na domaćim tribinama nije bilo. A što je najbolje u cijeloj priči, ljuti navijački rivali BBB-i i Torcida pomagali su si međusobno. Jedni su nabavili ulaznice drugima, pomogli im da stignu do stadiona, čak se i podružili.

Nevjerojatne scene s obzirom na njihovu povijest. Nešto slično moglo se vidjeti i na hrvatskoj tribini na Euru 2004. i prije 90-ih. To su zbilja rijetki trenuci koje je možda pretjerano nazvati ‘ujedinjenjem’, ali sigurno šalje jasnu poruku čelnicima HNS-a da će proglašeni rat s navijačima (ne huliganima jer nove mjere idu protiv svih navijača) biti puno teže dobiti.
Podsjetimo, navijačke grupe smeta novo pravilo kod gostovanja. Ako želite na neku utakmicu u gostima, bilo da se radi o susjednom selu ili vaš klub stiže u grad u kojem živite, morate dostaviti klubu vaše podatke, a onda klub mora 24 sata prije javiti popis organizatoru.

Neslužbeno, ova uredba smeta i veliku većinu klubova u HNL-u osim vjerojatno Dinama. Dok se ostali boje kako će se ovime smanjiti posjeta u ligi, Dinamo već funkcionira (odnosno ne funkcionira) s ovim sistemom. Na Maksimiru postoji ‘crna lista’ nekoliko stotina navijača koji ne smiju na utakmice Modrih.

Da ne bude zabune, ne radi se isključivo o evidentiranim izgrednicima, jer oni se ionako moraju javiti u policijske postaje za vrijeme utakmica.

Mnogi su u šali komentirali kako je nova uredba ispunila svrhu, jer incidenata nije bilo, no navijači pomiješani na tribinama velik su sigurnosni rizik i sumnjamo kako će ovaj plan zaživjeti na duže vrijeme… (Gol.hr) 

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.