Neviđen procvat hrvatskog tenisa na ovogodišnjem Wimbledonu

Nikada Hrvati nisu bili tako uspješni u prvom tjednu jednog Grand slam turnira kao što je slučaj na ovogodišnjem Wimbledonu, jer taj prvi tjedan “preživjelo” je čak njih osmero u različitim konkurencijama, pa će Hrvatska imati svoje predstavnike u osmini finala u obje pojedinačne konkurencije, kao i u konkurenciji muških i ženskih, te mješovitih parova.

Štoviše, u konkurenciji tenisačica Hrvatska je uz SAD jedina zemlja sa dvije svoje predstavnice među 16 najboljih, a kako igraju nije isključeno da Ana Konjuh i Petra Martić odu i korak dalje.

Petra Martić

Marin Čilić brani čast hrvatskog tenisa u muškom singlu, a kako je prva tri susreta dobio bez izgubljenog seta jasno je da je opet u odličnoj formi i da zbilja može daleko. Sljedeća prepreka mu je Španjolac Bautista, a Španjolci inače u tom muškom dijelu turnira jedini uz Francuze imaju dva predstavnika među 16 najboljih.

Kada bacimo pogled i na muški i na ženski singl vidimo da se svega šest zemalja može pohvaliti sa svojim predstavnicima u obje konkurencije, a među njima je i Hrvatska. A pazite kakve su teniske velesile u tom društvu – SAD, Njemačka, Španjolska, Francuska i Velika Britanija!

Međutim, zanimljivo je vidjeti kakvih teniskih nacija više nema u turniru, kako u muškom tako i u ženskom singlu. Naime, bez svojih predstavnika ostali su Australija, Italija, Brazil, Argentina, Švedska…

Europski tenis poprilično dominira u singlu ovogodišnjeg Wimbledona, jer u ženskoj konkurenciji ostalo je u igri za naslov čak 14 Europljanki i 2 Amerikanke, a u muškom singlu 13 predstavnika Starog kontinenta i njih još troje van Europe, odnosno po jedan predstavnik SAD-a, Kanade i Južnoafričke Republike.

Hrvati zahvaljujući Ani Konjuh imaju svoju predstavnicu i u osmini finala ženskih parova, a u muškoj konkurenciji parova Hrvati kreiraju pravi “urnebes”, jer pored kombinacije Nikola Mektić – Franko Škugor dalje su sa svojim partnerima iz drugih zemalja prošli još Ivan Dodig, Mate Pavić i Antonio Sančić.

Saniom Mirza i Ivan Dodig

Ivan Dodig je izborio osminu finala i u mješovitim parovima gdje nastupa s Indijkom Saniom Mirza, a u ovoj konkurenciji u igri je i kombinacija Ana Konjuh – Nikola Mektić.

Ana Konjuh je jedina tenisačica ili tenisač, koji je u tri različite konkurencije izborio plasman u drugi tjedan Wimbledona, a to je uistinu nešto nesvakidašnje i dokaz kako 19-godišnja Dubrovkinja više nije samo talent koji obećava, već igračica koja stvarno malo-pomalo postaje svjetska klasa i osoba kojoj bi se uskoro teniski svijet mogao klanjati.

Ana Konjuh

Dakako, svim hrvatskim predstavnicima želimo puno sreće i u drugom tjednu Wimbledona i bar jednu titulu što bi bio sam šlag na tortu ovako uspješnog njihovog izdanja na najvećem teniskom turniru u svijetu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.