Neusklađenost s tržištem rada najveći problem obrazovnog sustava u BiH

Predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara Mirza Lalić ocijenio je kako je najveći problem obrazovnog sustava u BiH neusklađenost s potrebama tržišta rada te pozvao mjerodavne institucije da na odgovarajući način potiču mlade nakon završetka školovanja.

U narednom razdoblju treba adekvatnije i što više raditi na usklađivanju tržišta rada s obrazovnim sustavom i također poticati upisivanje deficitarnih zanimanja, a postepeno smanjivati upis suficitarnih, kazao je Lalić uoči početka javne tribine “Kvaliteta obrazovanja u BiH” koju je Vijeće mladih organiziralo u utorak u Mostaru.

Tribina je organizirana kako bi se potaknulo mlade, posebice studente i srednjoškolce, ali i cjelokupnu akademsku zajednicu, na širu javnu raspravu o kvaliteti obrazovanja u BiH s obzirom da je, kako je istaknuto, obrazovanje temelj i stup svakog društva.

Na tribini sudjeluje i savjetnica federalne ministrice obrazovanja i znanosti Sanela Kuko koja je naglasila da je ta institucija doista partner studentima, visokoškolskim institucijama i znanstvenicima u razvoju kvalitete visokog obrazovanja i uopće znanstveno-istraživačkog rada.

Decentraliziranost obrazovnog sustava u BiH je problem s kojim se konkretno susrećemo. Poznato je da u BiH imamo okvirni zakon o visokom obrazovanju, čiji je dio Bolonjska deklaracija, koju je naša zemlja prihvatila i potpisala, a u skladu s tim zakonom na razini županija se ponovno donose zakoni o visokom obrazovanju. I to je razlog te česte šarolikosti i neujednačenosti i u kvaliteti i u mogućnostima, jer nije svaka županija u istoj mogućnosti da podigne razinu kvalitete i da ulaže u visoko obrazovanje, kazala je Kuko.

Što se tiče povezivanja s tržištem rada, Kuko je pozvala gospodarstvenike da se uključe i angažiraju u kontekstu prilagođavanja kurikuluma na visokoškolskim institucijama, kako bi se i oni prilagodili tržištu rada i kako bi po završetku školovanja dobili upotrebljiv kadar u praksi.

Studentica Sveučilišta u Mostaru Ana Tadić, govoreći o kvaliteti obrazovanja u BiH, izrazila je nezadovoljstvo cijenom studiranja, kao i nedostatkom prakse tijekom studiranja.

Cijena školarine prerasta u nešto što si mogu priuštiti samo dobrostojeći ljudi. Cijene su previsoke. Ja kao student prava također mogu reći da nisam imala dovoljno prakse, tako da izlazimo potpuno nespremni s fakulteta, kazala je Tadić.

(Fena)

4 komentara

  • Treba djecu usmjeravat u osnovnoj školi. Nakon srednje su najgori. Ne znaju ko su ni di su…dosad nije bila frka, ali bome je došli vrijeme da se neko ozbiljno pozabavi time da imamo kvalitetne majstore, obrtnike i da se više ne lageruju kadrovi kojih je već previše..

  • To se dogodi kada su svi direktori, dekani, rektori, dosli politickom linijom…pa ih ne briga ni zasto…misle da su bogom dati za te poslove

  • Sve je krenulo nizbrdo kad je politici obrazovanje postalo zanimljivo da iškoluje svoje i živi ješ? Sad će bit i gore.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.