Neurolozi otkrili da smo u jesen pametniji nego ostatak godine

Snaga mozga varira od sezone do sezone, a svoj vrhunac kognitivne aktivnosti doseže baš negdje u jesen, pokazala je zajednička studija znanstvenika iz SAD-a, Kanade, Francuske i Izraela.

Oni su proučavali kako je 3500 ljudi starijih od 60 godina riješilo kognitivne testove te testove koncentracije.

Pokazalo se da je njihov mozak “na vrhuncu svoje snage” bio baš negdje između kraja ljeta i početka jeseni.

Vjeruju da bi na bolje rezultate mogli utjecati svjetlost, temperatura, tjelesne razine hormona ili količina konzumiranog vitamina D.

Oni koji su kognitivne testove ispunjavali zimi imali su 30 posto veće šanse da ispune dijagnostički kriterij za blago kognitivno oštećenje ili demenciju. Za neke su sudionike istovremeno istraživali i razine proteina povezanih s Alzheimerovom bolešću, a tvrde kako bi ovi rezultati mogli utjecati na daljnja klinička ispitivanja u neurologiji.

Razlika u uspješnosti bila je dovoljna da utječe na klinički dojam o tome u kakvu dijagnostičku kategoriju pacijent spada, rekao je neurolog sa Zdravstvenog centra Sunnybrook na Sveučilištu u Torontu, dr. Andrew Lim za Newscientist.com, prenosi 24sata.hr.

I premda još ne znaju pravi uzrok ovakvih rezultata, dr. Lim i drugi iz tima kažu kako im ova studija ‘otvara mogućnost da shvate kako produžiti to vrijeme u kojem je mozak na svom vrhuncu, što bi moglo spriječiti ili bar usporiti razvoj Alzheimerove bolesti.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.