Neum očekuje odličnu turističku sezonu

Jedini hercegovački grad na Jadranu, Neum, spremno dočekuje turističku sezonu. Nadležni kažu da su se pobrinuli za novitete u ponudi. Na broj dolazaka i turista se ne bi trebala odraziti ni inflacija, ni rat u Ukrajini.

Ekipa BHRT-a bila je u Neumu.

Prvi gosti u Neumu. Zadovoljni, kažu, cijenama koje su ih dočekale, uz nadu da do novog povećanja neće doći. Ponuda na hercegovačkom primorju svake godine je sve bolja.

Turistički radnici u Neumu pripremaju se za realizaciju aktivnosti na kojim su radili u proteklom razdoblju, a sve što je zabilježeno u predsezoni otvara prostor velikom optimizmu i vraća nadu u oporavak turističkog sektora.

Ukoliko situacija ostane onakva kakva je danas i ako “booking” nastavi ulaziti ovim tempom sezona bi uistinu mogla biti odlična. Četvrti mjesec je malo “štekao“, ali peti se otvorio, a buking za sezonu je odličan, rekao je Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neum

Inflacija uzima danak, pa će vjerojatno drastično povećanje cijena životnih namirnica i energenata utjecati da građani ljetni odmor provedu u jeftinijoj varijanti. I cijene u Neumu u hotelima, kao i u privatnom smještaju, su u porastu.

Deset do petnaest posto je rast cijena smještaja u odnosu na 2021. Na rast cijena hrane je utjecala inflacija, ali u kojem točno omjeru ne mogu tvrditi, jer je još uvijek nestabilna i promjenjiva nabavka, tako da restorani još uvijek kalkuliraju, ističe Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neum.

Tijekom predsezone zbog rata u Ukrajini otkazane su ranije potpisane ugovorne i individualne rezervacije iz Poljske. Kriza se na koncu ipak ne bi trebala odraziti na broj gostiju u Neumu tijekom ljetnih mjeseci.

Nakon mjesec dana “booking” je opet krenuo i mogu kazati da rat nema veze s bookingom i nadamo se da će tako i ostati, rekao je Krešić.

Neum će se uskoro rasteretiti tranzitnog prometa kroz grad koji je njegovim stanovnicima dosad stvarao velike probleme. Dugo očekivana cesta Stolac-Neum s početkom sezone povezat će jedini bh. grad na moru s ostatkom zemlje, a gostima olakšati dolazak.

Neke najave, u nekim razgovorima s čelnim ljudima Cesta Federacije BiH, sredinom srpnja bi moglo biti službeno otvorenje ceste. Nakon toliko godina povezanost s unutrašnjošću i zasigurno novi iskorak za Neum, navodi Dragan Jurković, načelnik Općine Neum.

Iako predsezona nije na razini 2019. godine, očekuje da će tijekom srpnja, kolovoza i rujna na noćenjima u Neumu biti oko 18 tisuća gostiju svakog dana, što je maksimum smještajnih kapaciteta u ovom gradu. Velika su očekivanja i od podsezone, jer već postoji značajan broj rezervacija za mjesec listopad.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.