Neum jedini grad na Sredozemnom moru koji nije u NATO-u

Crna Gora je jutros i službeno pozvana da se pridruži NATO-u što znači da će Bosna i Hercegovina ostati jedina zemlja u Europi koji ima izlaz na Sredozemno more, a koja nije članica Sjevernoatlantskog saveza.

Ulaskom Crne Gore u NATO, ova organizacija će nadzirati skoro 4.000 kilometara sredozemne obale u Europi od zapadne točke Gibraltara do zaljeva Iskenderun na jugozapadnoj obali Turske.

Pošto Bosna i Hercegovina nije članica NATO-a, Neum i Neumski zaljev dug dvadesetak kilometara ostat će jedini dio na sredozemnoj obali u kojem NATO neće imati punu nadležnost.

”Posvećenost NATO-a na stabilnu i sigurnu Bosnu i Hercegovinu utkana u Daytonskom mirovnom sporazumu prije 20 godina i danas je na snazi, kao i naša puna podrška težnjama te zemlje ka članstvu u Savezu. Cijenimo doprinose BiH u operacijama NATO-a i njeno obavezivanje na regionalni dijalog, suradnju i sigurnost. Pozivamo čelnike zemlje da konstruktivno rade za dobrobit svih građana BiH i da poduzmu političke, ekonomske i vojne reforme neophodne da bi zemlja realizirala svoje euroatlantske težnje”, navodi se u zajedničkom priopćenju ministara vanjskih poslova država članica NATO-a povodom usvajanja dokumenta “Politika otvorenih vrata”.

“U tom kontekstu, mi ohrabrujemo čelništvo Bosne i Hercegovine da nastavi pokazivati političku volju, posebno u provođenju reformi povezanih s tim težnjama, i pozdravljamo napredak, uključujući i prijavljivanje nepokretne vojne imovine na državu”, navodi se u ministarskom priopćenju sa sastanka u Bruxellesu.

“Kako je dogovoreno u Walesu, mi ćemo pomno nadzirati te aktivnosti. Tražimo od čelništva BiH da iskoristi razdoblje koji je pred njim da bi ubrzalo napore ka ispunjenju zahtjeva koje su postavili ministri vanjskih poslova na sastanku u Talinnu u travnju 2010. godine tako da bi se prvi ciklus Akcijskog plana o članstvu mogao aktivirati što je ranije moguće, i što ostaje naš cilj”, priopćili su ministri vanjskih poslova NATO-a.

(N1)

3 komentara

    • Po tvojoj teoriji, koja nije točna, jer Jadransko more dijele Hrvatska, Italija, Slovenija, BiH i Crna Gora (Albanija možda), pa šta je onda s ostalim državama? A drugo, afričke države nisu članice NATO-a (Imaju svoju Ligu naroda ili kako već), a NATO je inače Sjevernoatlantski savez od europskih država plus SAD i Kanada, odnosno bivše sile zapadnog bloka (saveznici) kojima se naknadno pridružilo još 16 država, dok afričke zemlje spadaju ili u Ligu naroda ili u pokret Nesvrstani.

Komentiraj: