Netanyahu: Izrael će zadržati vojnu kontrolu i u slučaju dvodržavnog rješenja

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da će njegova zemlja, čak i u slučaju dvodržavnog rješenja između Izraela i Palestinaca, zadržati vojnu kontrolu nad svim palestinskim teritorijima.

U svakom slučaju “Izrael će zadržati punu sigurnosnu kontrolu nad svim područjima zapadno od rijeke Jordan”, uključujući Zapadnu obalu i Pojas Gaze, rekao je Netanyahu u videoporuci.

SAD, najvažniji saveznik Izraela, sve više poziva na rješenje s dvije države koje bi uključivalo miran suživot Izraela i palestinske države.

Washington se također zalaže za rješenje s dvije države kao sredstvo za okončanje i sadašnjeg rata u Gazi i desetljećima starog bliskoistočnog sukoba. S druge strane, Netanyahu, političar izraelske desnice, svoju je dugu političku karijeru u velikoj mjeri izgradio na svom deklariranom protivljenju rješenju s dvije države.

Njegova je vlada u nedjelju odbacila trajno mirovno rješenje s Palestincima koje bi bilo nametnuto “međunarodnim diktatom”, a njegov je kabinet jednoglasno odobrio deklaraciju u tom smislu.Netanyahu je na početku sastanka rekao da je ovakav potez uslijedio nakon “nedavnih razgovora međunarodne zajednice o pokušaju da se Izraelu jednostrano nametne palestinska država”.

Izrael će se i dalje protiviti jednostranom priznanju palestinske države. Takvo bi priznanje, nakon masakra od 7. listopada bilo poput nagrade bez presedana za terorizam i onemogućilo bi postizanje bilo kakvoga mirovnog sporazuma u budućnosti, navodi se u priopćenju objavljenom u nedjelju.Netanyahu je u ponedjeljak odgovorio na medijska izvješća da bi Sjedinjene Države i drugi saveznici mogli priznati palestinsku državu i bez pristanka Izraela, javila je Hina.

(www.jabuka.tv | Foto: X)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.