Nestao šef Interpola

Kina još uvijek nije komentirala aferu oko Meng Hongweija, predsjednika organizacije za policijsku suradnju Interpol i pomoćnika kineskog ministra javne sigurnosti, dan nakon što je u Francuskoj otvorena istraga nakon njegova nestanka.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na upite novinske agencije France presse.

Meng Hongwei predmet je istrage u Kini i moguće je da su ga vlasti odvele čim je sletio u svoju zemlju prošlog tjedna iz još nejasnih motiva, napisao je u petak hongkonški dnevnik na engleskom South China Morning Post citirajući neimenovani izvor.

Njegova supruga dobila prijetnje, njega nema

Istraga o nestanku pokrenuta je u Francuskoj u petak – sjedište Interpola nalazi se u Lyonu – i Pariz je obznanio svoj upit o situaciji sa 64-godišnjim Mengom, zabrinut zbog prijetnji koje je dobila njegova supruga.

Upitane iz ureda za vezu Interpola u Pekingu, kineske vlasti zasad nisu dale nikakve detalje, dodalo je francusko Ministarstvo unutarnjih poslova. Nastavlja se razmjena informacija s kineskim vlastima.

Mengova supruga izvijestila je u četvrtak navečer policiju Lyona, gdje par živi, o “zabrinjavajućem” nestanku njezina supruga o kojem nema vijesti od 25. rujna.

Nekoliko dana ranije, po više izvora, doputovao je u Kinu iz Stockholma. Interpol je pak naveo kako se ta afera tiče nadležnih vlasti u Francuskoj i Kini.

Nijemac Jürgen Stock, njegov glavni tajnik, a ne Meng Hongwei, zadužen je za svakodnevno vođenje organizacije, istaknuo je Interpol.

Radi se o najnovijem nestanku visokog dužnosnika u Kini gdje je nekoliko vladinih čelnika, magnata, pa čak i jedna zvijezda, nestalo prije više tjedana pa čak i mjeseci.

Nižu se pitanja je li Meng, izabran krajem 2016. na čelo Interpola, žrtva antikorupcijske kampanje predsjednika Xi Jinpinga koja traje od njegova dolaska na vlast 2012.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.