Nerad Parlamentarne skupštine BiH građane koštao više od 13 milijuna KM

Nerad Parlamentarne skupštine BiH u 2019. godini građane je koštao nešto više od 13 milijuna KM.

Unatoč blokadama Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i zastupnika iz satelitskih stranaka, koji su rezultirali neodržavanjem sjednica do konca 2019. godine, samo na plaće i naknade je Parlamentarna skupština BiH potrošila 9,3 milijuna KM.

Iako sjednice nisu održavane, zastupnicima je u 2019. godini po osnovu paušala isplaćeno 475.927 KM. Mjesečni paušal po zastupniku iznosi oko 714 KM.

Isplata paušala se vršila automatski, kao i prethodnih godina, za sve uposlene uključujući i one koji su trenutno obnašali pozicije na dvije razine vlasti, s obzirom na neformiranje Vijeća ministara BiH. Izuzetak od pravila bio je tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH (Denis Zvizdić, op. a.), koji se putem pismene suglasnosti odrekao isplate navedenog paušala, navodi se u posljednjem revizorskom izvještaju.

Za preostalih sedam osoba koje su obnašale i javne dužnosti na državnoj ili lokalnoj razini paušal se, dodaju revizori, nastavio isplaćivati tijekom čitave godine, piše Faktor.

Parlamentarna skupština je bila u potpunoj blokadi godinu, skoro od početka prosinca 2018. godine do pred kraj prosinca 2019. godine. Smatramo da se isplate za vrijeme godišnjeg odmora ili u razdoblju kada nije bilo nikakvih aktivnosti domova ne mogu dovesti u vezu s obavljanjem dužnosti te iste nisu opravdane, ocijenili su revizori u izvještaju.

Parlamentarna skupština BiH je u 2019. godini potrošila 364.025 KM na osnovu putnih troškova, a od tog iznosa se čak 311.778 KM odnosi na troškove službenih putovanja u inozemstvu.

Tijekom revizije smo utvrdili kako su u 2019. godini izdana ukupno 444 putna naloga, a od toga 268 za putovanja u inozemstvu i 176 u zemlji. Putni troškovi u zemlji se uglavnom odnose na dolaske zastupnika i izaslanika na sjednice Parlamentarne skupštine, dok su službena putovanja u inozemstvu realizirana u svrhu sudjelivanja na međunarodnim konferencijama i sastancima, konstatirali su revizori.

Tijekom 2019. godine su parlamentarci koristili i vlastite automobile u službene svrhe te su po tom osnovu naplatili 17.154 KM. Na telefonske i poštanske usluge je potrošeno 93.432 KM, a samo na mobilne telefone je potrošeno gotovo 42.000 KM.

Za financiranje političkih stranaka iz proračuna institucija BiH za 2019. godinu je ukupno potrošeno 933.610 KM. Zanimljivo je da su zastupnici SNSD-a, iako su blokirali rad Parlamentarne skupštine BiH, po toj osnovi naplatili 88.217 KM. Od tog iznosa je 57.860 KM potrošeno na rad zastupničkog kluba, a 30.357 KM je preneseno na stranku. Klub izaslanika iz reda srpskog naroda u Domu naroda je za rad Kluba potrošio 45.176 KM, a na stranku su proslijedili 12.000 KM. To u praksi znači da je SNSD-u, stranci koja je blokirala rad Parlamentarne skupštine BiH, iz iste te institucije uplaćeno oko 40.000 KM.

Za troškove reprezentacije klubova u 2019. godini utrošeno je 25.124 KM. Nastali troškovi se odnose na ispostavljene fakture Službe za zajedničke poslove za troškove jela i pića, kao i za usluge nastale u restoranima povodom određenih događaja. Većinu navedenih troškova u restoranima ostvario je predsjedavajući određenog kluba, koji za svaki trošak donosi Odluku te sam sebi isti odobrava, navodi se u izvještaju, piše Faktor.

Zastupnici i izaslanici su naplaćivali novac i za rad u izbornoj jedinici, koji je građane BiH u 2019. godini koštao 132.778 KM.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Boze sacuvaj koji lesinari. A jesu li se odrekli nezaradenoh visokih placa, mobitela, sluzbenih auta itd??? Sumnjam i jos vjerovatno lobiraju, kradu gdje god sto stignu… Znaci rade i to na stetu svih nas… A kunu se u BiH, patriote..!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.