Nepredviđene i neugodne situacije prilikom vađenja putovnice

Približavanje godišnjih odmora i ulazak Hrvatske u Europsku uniju, najčešćeg turističkog odredišta za bh. građane, potaknuli su veliki broj građana na vađenje putovnica. Veliki broj građana želi ljetni odmor dočekati s putovnicom u džepu, na mjestima za predaju putovnica od ranog jutra stvore se velike gužve.

S obzirom da imaju povećan broj zahtjeva, djelatnice ne mogu biti preažurne, a redovito gužvu naprave i sami građani, najviše zbog neinformiranosti o dokumentima koji im trebaju za predaju zahtjeva, puštanjem poznanika preko reda, zatim dovodeći maloljetnike za predaju dokumenata, bez nazočnosti oba roditelja.

Strpljenja svakako treba imati kada su djeca u pitanju, budući da njihovo fotografiranje traje duže nego za odrasle. Djeca trebaju biti mirna pri slikanju i gledati u fotoaparat što je iznimno teško postići budući da se u dosta slučajeva radi o malenim bebama.

Zbog dugog čekanja građani su često drski prema djelatnicama, te sa njima često ulaze u rasprave.

Ipak, gužve nisu samo krivnja građana nego često mogu biti i krivnja sustava. Zbog preoprećenosti često pada sustav, a nerijetko se dogodi i da djelatnice odu na dužu pauzu od predviđene.

Vrlo je važno znati da za predaju nove bh. putovnice treba stara putovnica, osobna iskaznica, te uplatnica od 40 KM s naznakom za biometrijsku putovnicu. Ukoliko se radi o maloljetnoj osobi potrebno je predati zahtjev, rodni list uz nazočnost oba roditelja. Ukoliko je jedan roditelj preminuo potrebno je predati Izvad iz matične knjige umrlih, a ukoliko su roditelji razvedeni potrebno je donijeti odluku suda o razvodu. Čekanje na bh. putovnicu traje oko 15 –tak dana.

Kada je u pitanju vađenje hrvatske putovnice u Mostaru u Konzulatu hrvatske i dalje vladaju velike gužve. Veliki broj građana iz Hercegovine kako bi izbjegao gužve se odlučio otići u obližnja mjesta u Hrvatskoj kao što su Metković, Ploče, Vrgorac, kako bi produžili postojeće putovnice. (Bljesak.info)
5 komentara

  • tesko je raditi sa stranka, to zna svatko tko je barem dan proveo na šalteru, ali također se treba napomenuti da su i djelatnice cesto nekorektne prema strankama, drsko odgovaraju, pred strankama kao pred ovcama se dogovaraju da je vrijeme za duzu pauzu ( iako su se tek vratile s nje, jucer bilo)

  • pa doslovno preko 96% stanovnika Širokog imaju HR domovnicu,,,tako da nije problem izvadit HR putovnicu,ujedno skraćuješ ove probleme i postaješ EU građanin

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.