Neobični svjetski putnici boravili Širokom Brijegu

Od Francuske preko Izbična do Mongolije na biciklima, pješice i na konjima – neobično je trogodišnje putovanje dvojice francuza u duljini od 12.000 kilometara

U subotu 3. srpnja u popodnevnim satima Ivo Šušak i Dragan Soldo sreli su u širokobriješkom selu Izbično neobične putnike. Naime, iz starog šumskog puteljka najprije se pojavio pas, a za njim su se pojavila dva biciklista koji vuku mini prikolice. Vidjevši neobične i izmorene putnike na visokim ljetnim hercegovačkim temperaturama, Ivo i Dragan ponudili su prolaznike pićem i osvježenjem i tu nastaje priča.

Biciklisti Alexis Boisselet i Aymeric Greatti predstavili su se kao članovi francuske ekološke udruge “Les Vents de la Récolte”. Rekli su da su na velikom ekspedicijskom putovanju iz Francuske do Mongolije, te da bi im dobro došla pomoć u orijentaciji na putu  prema njihovoj sljedećoj destinaciji u Crnoj Gori. Vidjevši da se radi o neobičnim putnicima, Dragan je telefonom pozvao prijatelja Zorana Gugića koji govori francuski jezik da pomogne u komunikaciji.

Mladi Francuzi ponudili su Ivi i Draganu da im u znak zahvalnosti priprave večeru na otvorenom “rižoto na francuski”.

Dragan im je rekao da će on i njegova obitelj njima pripremiti večeru i da ga slijede do njegove obiteljske kuće u Širokom Brijegu, što su Francuzi i prihvatili. Za dvadesetak minuta vožnje stigli su u Široki Brijeg, a domaćin im je u društvu svoje obitelji i prijatelja priredio večeru i okrijepu te ustupio smještaj u svome domu. Također im je ponudio šišanje i brijanje u svom frizerskom salonu “Puškanović” što su oni skromno i prihvatili.

Francuski avanturisti oduševljeni su gostoprimstvom Širokobriježana (Foto: Zoran Gugić)

Alexis i Aymeric su uz hercegovačke gastronomske specijalitete naglasili kao će ovo njihovo neobično putovanje od Francuske do Mongolije trajati tri godine u dužini od 12.000 kilometara. Cilj njihove udruge “Les Vents de la Récolte” je promocija suverenosti hrane u cijelom svijetu, usklađivanje putovanja i ekologije. Da bi to postigli, njihova udruga podupire ekspedicije koje sudjeluju u projektima zaštite okoliša. Poseban fokus imaju na razvoj prehrambenog suvereniteta zajednica. Promoviraju sporo putovanje biciklom, pješice, na konju ili devi, a sve to kako bi skrenuli pozornost na prevelik broj vozila u svijetu koji zagađuju okoliš, te pomogli projekte koji promiču otpornost hrane. Naglasili su da je za njih bitno zadržati stara autohtona sjemena i sorte voća i povrća.

Francuzi su tom prigodom upoznati kako Hercegovina ima svoje brojne stare autohtone biljke i zdravo povrće. Naglašeno je kako smo prije par mjeseci imali priliku ugostiti u Širokom Brijegu Francusku Veleposlanicu u Bosni i Hercegovini NJ.E. Christine Toudic i servirati joj poznati hercegovački autohtoni specijalitet “Raštiku”.

Dobili su u Širokom Brijegu besplatno brijanje i šišanje (Foto: Zoran Gugić)

Aymeric i Alexis su zaljubljenici u prirodu. Aymeric je inženjer hidrogeologije, a Alexis inženjer obnovljivih izvora energije. Rekli su da su imali priliku kroz svoje studije i razne projekte proputovati dosta svijeta, te su do sada imali iskustva pješačenja kroz Latinsku Ameriku, Meksiko i iskustvo boravka u džunglama Paname.

Na putovanje iz Francuske do Mongolije krenule su dvije ekspedicije prije četiri mjeseca. Jedna djevojka ide konjem iz Francuske, preko Njemačke, Poljske i Rusije prema Mongoliji. Njih dvojica u pratnji psa Jéhol-a idu drugom rutom, te su do sada biciklom proputovali Francusku, prošli kroz Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i ušli u Bosnu i Hercegovinu pored Bihaća. Spuštali su se južno prema Drvaru, Grahovu, Livnu i Tomislavgradu. Navigacija ih je usmjerila iznad Posušja i navela na širokobriješko selo Izbično gdje su ih Ivo i Dragan i zapazili. Rekli su da su oduševljeni prirodnim ljepotama koje su do sada vidjeli putujući kroz Bosnu i Hercegovinu. Do sada tijekom putovanja nisu imali nikakvih poteškoća s ljudima koje su sretali, ali su imali manjih tehničkih poteškoća s biciklima. Pohvalili su psa koji se bio izgubio u Italiji i koji ih je ponovno pronašao u Sloveniji nakon nekoliko dana.  Večer je protekla u ugodnom druženju, te su putnici otišli na počinak.

Sutradan, nakon doručka, domaćin je goste odveo u svoj frizerski salon, ošišao ih i obrijao. Naglasili su da su zadnje šišanje imali prije četiri mjeseca. Nakon šišanja, osvježili su se u susjednom kafiću “Indirekt,” gdje im je održana mini prezentacija o Širokom Brijegu i Županiji zapadnohercegovačkoj, te su im ukratko prezentirane prirodne ljepote našeg kraja. Tekođer su kratko upoznati i s velikim projektom Youth Drive kojeg provodi širokobriješka ekološka Udruga EKO ZH uz potporu EU. Francuzi su izrazili nadu da ćemo uspjeti sačuvati prirodu koju sada imamo, a koju su oni doživjeli pozitivno. Izrazili su svoje oduševljenje s onim što su vidjeli. Za nastavak puta predložena im je ekološko turistička ruta koja vodi prema Mostaru, Međugorju, Kravicama, Čapljini, rezervatu ptica Hutovu blatu, pa dalje “Ćirinom stazom” prema špilji Vjetrenica, preko Popova polja do Trebinja i dalje prema Crnoj Gori.

Velika ruta koju ovaj dvojac iz Francuske planira prijeći biciklima

Preporučeni su im i kontakti eko udruga i u Crnoj Gori. Francuzi planiraju proći kroz Crnu Goru, Albaniju i Grčku do kraja kolovoza. Put od Irana do glavnog grada Mongolije Ulaan Baatar-a planiraju proći na konjima. Povratak u Francusku planiraju željeznicom preko Rusije. Domaćini su im zaželjeli puno sreće na njihovom putovanju kao i sretan povratak kući. Aymeric i Alexis su se zahvalili širokobriježanima na srdačnom gostoprimstvu i ugodnom boravku u Širokom Brijegu. U znak zahvalnosti francuski eko aktivisti su svojim domaćinima ostavili autohtona francuska sjemena raznog povrća kao sjećanje na njihov boravak, te su naglasili da su vrata njihovog doma u Francuskoj uvijek otvorena za ljude koji su ih primili i pomogli im na ovom putovanju.  Nakon pozdrava nastavili su svoju ekspediciju.

Inače, Aymeric i Alexis informiraju javnost o svom pothvatu putem službene web stranice te društvenih mreža, Facebooka, Instagrama, YouTube kanala,  i podcasta Spotify, SoundCloud.

Po završetku putovanja planiraju izdati knjigu i razne tiskane i elektonske publikacije. Vjerujemo da će ovi mladi putnici uspjeti u svom nesvakidašnjem naumu i da će se vratiti svojim kućama živi i zdravi.

(www.jabuka.tv/Zoran Gugić)
24 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.