Neobični kućni ljubimac hercegovačke obitelji

Obitelj Dedijer iz trebinjskog naselja Hrupjela već pet godina u svom dvorištu ima neobičnog kućnog ljubimca – blavora, kojeg su se najprije svi bojali, a onda su ga počeli hraniti i zavoljeli ga.

Dedijeri kažu da se blavor u dvorištu pojavljuje u travnju i tu ostaje sve do velikih velikih vrućina, kada jednostavno nestane. Od tada se rijetko kada pojavi do duboke jeseni, a onda ga, kao ni u zimskom razdoblju nitko nigdje nije vidio i nitko ne zna gdje ode, pišu Nezavisne novine.

Nikada ne bih ubio nijednog živog stvora, pa ni najotrovniju zmiju, a posebno blavora. U našem selu kod Berkovića nikada ih nisu ubijali, jer bi nam stari govorili da se blavori ne ubijaju jer se hrane zmijama, pa ni mi iz tog razloga nismo dirali našeg, da bismo ga kasnije zavoljeli i davali mu hranu. Tako već pet godina, ako se ne pojavi do kraja travnja svi ukućani se brinu da mu se nije nešto dogodilo i budemo sretni kada ga ugledamo, kaže Momčilo Dedijer, koji se za ovog gmizavca najviše brine u obitelji.

Budući da se oduvijek znalo da se blavori, osim zmijama, hrane i miševima, skakavcima i raznim insektima, Dedijeri su na kraju dvorišta počeli svom blavoru ostavljati mesne ostatke od svoje hrane koja bi sutradan bila pojedena, ali su, zbog sumnje da to pojedu psi ili mačke lutalice, napravili malo hranilište.

Momčilo Dedijer (Foto: Nezavisne novine)

Napravili smo mu mali kavez, u koji ostavljamo hrenovke i suhomesnate proizvode, koje sitnimo na male dijelove, jer smo jednom prilikom primijetili da sve proguta odjednom, pa je prošle godine jedno vrijeme hodao sav napuhan. Iako nismo mogli znati je li bio takav zato što je nešto ulovio, ili je progutao cijelu hrenovku koju smo mu ostavili – mi mu od tada isjeckamo hranu jer se bojimo da se ne udavi, dodaje Dedijer za Nezavisne novine.

On sam se nikada nije usudio blavora uzeti u ruku, iako mu nije neugodno kada mu se mota oko nogu, ali, kako dodaje, njegov susjed Ljubiša Vico ga uzima u ruku i pokazuje ga djeci, pa sada za ovoga gmizavca zna cijelo susjedstvo, a djeca mu donose hrane.

Iako je već pet godina u njihovom dvorištu, Dedijeri blavoru još nisu dali ime, ali ga djeca odavno zovu Dedijerov blavor.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.