Neobične prometne kazne u Hrvatskoj za koje niste znali

Brzina, alkohol, pojas i mobitel četiri su najčešće pogreške koje dovode do tragedija.

Za telefoniranje i nekorištenje pojasa platit ćete 130 eura, kao i za za prekoračenje brzine u naselju od 20 30 km/h. Za prekoračenje van naselja od 10-30 km/h kazna je 60 eura, a od 30-50 km/h je 260 eura, piše 24sata.hr.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama u Republici Hrvatskoj propisuje ukupno 310 zakona prema kojima vas policija može kazniti, a među njima su i oni malo manje poznati. Recimo, ako natrpate gepek raznim stvarima za more, a neke od njih vise i zaklanjaju registraciju – kazna je od 130 od 260 eura. Djeca niža od 150 cm moraju biti u sjedalicama, kazna za to je 130 eura.

Ako vozite i pijete lijekove koji utječu na psihofizičke sposobnosti i sposobnost upravljanja vozilom, platit ćete 130 eura, mogu vam oduzeti i dozvolu pa čak možete završiti i u zatvoru. I pospasnost je često uzrok nesreća. Ako vas policija uhvati pospane za volanom, može vas kazniti sa 130 do 260 eura.

Slalom vožnja izvan autoceste kažnjava se sa 130 eura, a na autocesti – dvosturko. A 260 eura je i kazna za blicanje ili ne pridržavanje sigurnosnog razmaka. Za vožnju u suprotnom smjeru na autocesti kazna je od 1.320 do 2.650 eura ili 60 dana zatvora.

E sad dolazimo i do malo manje poznatih propisa.

Recimo, znate li da vas policija može kazniti i ako ne zatvorite prozore na autu? Prema Zakonu, vozač, prije nego napusti vozilo, mora poduzeti sve mjere da spriječi da automobil sam krene s mjesta ili da ga druge osobe pokrenu, a to uključuje gašenje motora, zaključavanje vozila, uzimanje ključa, ali i zatvaranje prozora, pišu 24sata.hr.

Kazna za to je 30 eura.

Ako mislite da ćete proći nekažnjeno za bacanje sitnog otpada iz auta, promislite još jedanput. Kazna za to je 130 eura.

(www.jabuka.tv | Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell)

2 komentara

  • I još strožije kazne trebaju biti.Krkani kod nas redovno bacaju kroz prozor boce od soka i opuške od cigareta.Uvesti ovo i kod nas!

  • Slažem se s ovim prvim komentaron, samo kod nas je problem što bi te kazne vrijede za običan puk, dok one koji su bliže vladajućoj stranci oni mogu što požele, za njih kazne nema jer imaju “vezu”!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.