Neobična svjetlost na nebu nad SAD-om, stručnjaci pokušavaju otkriti što je to

Zagonetna svjetlost jakog intenziteta mogla se vidjeti na nebu Južne Kalifornije u srijedu navečer, a odmah zatim na društvenim mrežama počele su se pojavljivati fotografije i snimke onih koji su uspjeli zabilježiti ovaj događaj mobitelima.

Nedugo zatim počela su nagađanja stručnjaka o tome što bi moglo biti u pitanju, piše Fox News.

Mike Hankey, operativni menadžer u Američkom meteorskom društvu, izjavio je za Los Angeles Times da je ovaj objekt, koji se, po svemu sudeći, raspao po ulasku u našu atmosferu, najvjerojatnije svemirski otpad, ali on to ne može sa sigurnošću tvrditi.

Hankeyjeva pretpostavka temelji se na tome koliko dugo je objekt bio vidljiv na nebu, na njegovoj brzini i načinu na koji se raspao.

Vjerojatnije je da je to svemirski otpad nego čudni, usamljeni, usporeni asteroid, kaže on, ističući da bi asteroid izazvao eksploziju prilikom raspada.

Ovdje se to nije dogodilo, a kako nije bilo praska, nego se objekt jednostavno raspao, pretpostavlja se da se radi o motoru satelita ili rakete ili nečemu sličnom, budući da ovi objekti ovako reagiraju pri ulasku u atmosferu.

Paul Lynam, astronom iz Opservatorija Lick u Južnoj Kaliforniji, složio se s Hankeyjem, rekavši da je najvjerojatnije u pitanju mali komad svemirskog otpada, velik svega nekoliko centimetara, prenosi Index.

Tipična zvijezda padalica koju vidite je najčešće samo trunčica pijeska. To je dobar pokazatelj snage sila fizike, objašnjava Lynam.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.