Nemojte prati svoje limene ljubimce: Pred nama je tropska noć, a stiže nam i saharski pijesak

Meteorolog Nedim Sladić najavio je za večeras mogućnost pojave tropske noći u Bosni i Hercegovini.

Uslijed sve izraženijeg dotoka toplijeg zraka s jugozapada, jakih, mjestimično vrlo jakih udara vjetra južnog smjera koji se prognoziraju za večeras i tijekom noći na četvrtak u većem dijelu Bosne te povećane naoblake na horizontu, stvoreni su uvjeti za sporije ohlađivanje podloge te se time ne isključuje mjestimično mogućnost pojave tzv. tropske noći, posebno na širem području Tuzlanske županije, dijela sjevera Bosne i juga Hercegovine, što bi za područje Bosne bilo jedna od ranijih pojava takvog tipa noći, javlja N1.

Vrlo vjerojatno ćemo zbog južnog vjetra imati i neuobičajeno visoke jutarnje temperature zraka za svibanj, koje će se u mnogim krajevima sutra ujutro kretati od 17 do čak 24 ili 25 °C.

Kada se radi o saharskom pijesku kojeg se najavljuje posljednjih dana, i on se ponovno vraća zahvaljujući vrlo izraženim jugozapadnim visinskim strujanjem koje pristiže na prednjoj strani ciklonske aktivnosti koja se nalazi nad područjem Pirinejskog poluotoka.

Upravo taj sustav usisava pijesak i šalje ga u usmjerenom kanalu snažnim vjetrovima na oko 5,5 km visine u više slojeve troposfere.

Samim tim za posljedicu već prema kraju radnog tjedna primijetit ćemo zamućeno nebo koje će potrajati izgledno sve do ponedjeljka, tako da limeni ljubimci i prozori pričekaju još malo na pranje.

(www.jabuka.tv)6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.