Nema suglasnosti oko kreditnog zaduženja u MMF-u – Jabuka.tv

Nema suglasnosti oko kreditnog zaduženja u MMF-u

Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine ni na novoj sjednici u petak, šestoj po redu, nije postiglo suglasnost o pitanjima vezanim za sklapanje novog kreditnog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

To znači da će BiH još pričekati na zaduživanje od 1,5 milijardi KM jer nije postignuta suglasnost o tekstu Pisma namjere s MMF-om, prenosi Klix.ba.

Na sjednici koja je održana putem video linka Fiskalno vijeće je zaključilo da se nastave konzultacije na tehničkoj razini kako bi se približili stavovi donositelja odluka, nakon čega će idućeg tjedna biti održana nova sjednica.

Podsjetimo da su iste informacije upućene u javnost i nakon prošle sjednice kada se također razmatrao put BiH ka novom zaduživanju kod MMF-a, ali bez dogovora entiteta.

Sudeći prema porukama političara, najviše primjedbi na dogovor s MMF-om stiže iz RS-a. Ministrica financija RS-a Zora Vidović ovog tjedna je kazala da RS neće prihvatiti aranžman s MMF-om ukoliko bude ijedan zahtjev za prijenos nadležnosti, a trenutno su takva tri zahtjeva, kako je upozorila.

Vrlo problematičan je zahtjev da Centralna banka BiH preuzme registar računa svih fizičkih lica iz RS-a. Mi smo taj registar napravili prije dvije godine u APIF-u i nema nikakve potrebe da to ide na Centralnu banku, koja nema ni zakonsku osnovu za to, rekla je Vidović.

Današnjoj sjednici Fiskalnog vijeća BiH nazočili su i predstavnici misije MMF-a u BiH predvođenim šefom misije Martinom Petrijem.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.