Nema prodaje većinskog paketa BH Telecoma i HT-a Mostar

Federalna vlada bi u sljedećih sedam do 10 dana trebala potpisati ugovor s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o izradi dubinske financijske analize tvrtki BH Telecom i HT Mostar, potvrdio je za Dnevni avaz Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera Fadila Novalića.

On je istaknuo da se radi o preuzetim obavezama iz Pisma namjere s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

”Riječ je o provođenju sveobuhvatne analize kako bi se točno vidjelo kako stoje ove tvrtke te njihovi organizacijski dijelovi. Nakon što se to uradi, Vlada i menadžment tih tvrtki će dogovoriti daljnje korak. Cilj je uvećanje profitabilnosti ovih tvrtki”, kaže Miraščić.

Dodaje da su otvorene opcije kada je riječ o eventualnom restrukturiranju tvrtki ili prodaji njihovih dijelova. Međutim, navodi da sigurno neće doći do privatizacije BH Telecoma i HT-a Mostar, odnosno prodaje većinskih paketa dionica koje su u državnom vlasništvu.

”Mi svakako imamo naše analize, tvrtke imaju svoje. Mi često idemo na tržište i posuđujemo novac, a vrlo je moguće da restrukturiranjem možemo unaprijediti i uvećati profitabilnost domaćih tvrtki. Ali ne može ništa bez dubinske analize”, istaknuo je Miraščić.

Generalni direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović kazao je za Avaz da je upoznat s odlukom Vlade o provođenju dubinske analize u ovoj tvrtci.

”S druge strane, nama ta dubinska analiza u smislu restrukturiranja neće kazati ništa novo u odnosu na ono što znamo. Mi konstantno radimo na smanjenju broja zaposlenih. Danas imamo oko 150 ljudi manje nego prije dvije godine”, rekao je Zaimović.

On podvlači da se u mnogim aspektima ne mogu praviti usporedbe BH Telecoma s konkurencijom.

”Mi smo firma koja nije naslonjena ni na jednu veću tvrtku. Ali stojimo sasvim stabilno. Imali smo u posljednjih deset godina rekordno tržišno sudjelovanje u mobilnoj telefoniji, stabilizirali smo prihode, a dobit bi trebala biti i ove godine iznad planirane”, kazao je Zaimović za Dnevni avaz.

BH Telecom

  • 90 % vlasnik Vlada FBiH
  • 3.386 zaposlenih
  • 36,3 milijuna KM dobit u prvih šest mjeseci 2016.

HT Mostar

  • 50,1 % u vlasništvu Vlade FBiH
  • 1.392 zaposlenih
  • 1,15 milijuna KM iznosio gubitak u prvih šest mjeseci 2016.

(www.jabuka.tv)
2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.