Nema poskupljenja struje, ali računi će ipak biti veći

Cijena električne energije potrošačima Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne neće poskupjeti s obzirom da će na računu kao posebna stavka biti izdvojena naknada za poticanje proizvodnje električne energije, potvrđeno je za portal Jabuka.tv iz ovog javnog poduzeća.

Iako električna energija neće poskupjeti, računi će biti veći zbog naknade za obnovljive izvore električne energije.

Vlada Federacije BiH na sjednici 24. rujna 2020. godine donijela odluku kojom je povećala naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije (OIEiEK) za četvrti kvartal svim kupcima električne energije.

Ukupna naknada za poticanje predstavlja proizvod jedinične naknade utvrđene Vladinom odlukom u iznosu od 0,004727 KM/kWh (bez PDV-a) i ukupno obračunate potrošnje električne energije u kilovatsatima.

Po zakonu moramo tu stavku stavljati na naše račune. Svaki mjesec, koliko god se naplati, te novce prebacujemo na račun Operatora za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije. Dakle, taj novac ne ostaje Elektroprivredi, izjavila je za portal Jabuka.tv rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija u EP HZ HB Marija Buntić dodajući da je vodstvo Elektroprivrede HZ HB bilo izričito da se ne podiže cijena električne energije.

Do sada su prosječna kućanstva mjesečno za obnovljive izvore izdvajala između 0,80 i 1,50 KM, a nakon povećanja naknadne izdvajat će između 1 i 2 KM bez obzira radi li se o ljetnoj ili zimskoj tarifi s obzirom da se ova naknada naplaćuje po potrošenom kilovatsatu.

Spomenutu naknadu na svojim računima morat će izdvojiti te naplaćivati i Elektroprivreda BiH.

U FBiH povećani računi za struju od 1. listopada

(www.jabuka.tv)