Nema opasnosti od vraćanja viza za građane BiH

Od danas ukupno sedam država Europske unije odlučilo je privremeno suspendirati Schengen i uvesti kontrolu na granicama, koja bi trebala trajati do kraja veljače.

Europska komisija priopćila je da je Austrija odlučila da “zbog situacije s migrantima koja je izmakla kontroli” do veljače produži nadzor granica.

Ipak, ovakvi potezi visoke politike ne bi trebali brinuti građane BiH, jer vjerojatnoća da će se vize ponovno uvoditi bar zbog ovog razloga skoro da i ne postoji.

“Ne govori se o vizama, nego o posjedovanju identifikacijskih dokumenta kako bi se spriječili zloupotreba i ilegalni ulasci u zemlje, tako da ne očekujem da će to utjecati na građane BiH”, rekao je Osman Topčagić, bivši šef Misije BiH pri EU.

Dodao je kako se nada da ukupni rezultati koje je BiH do sada postigla jamče da će njeni građani i u budućnosti uživati bezvizni režim.

“Što se tiče budućnosti i nekog daljnjeg razdoblja, situacija će puno ovisiti o dogovoru koji je EU napravila s Turskom, to jest ako se smanji priljev izbjeglica i pritisak na zemlje EU, sigurno se onda i neće odlučivati na neke još drastičnije korake. Ali, ukoliko se to ne ispoštuje, onda može i doći do određenog pogoršanja”, kazao je Topčagić.

Ognjen Tadić, prvi zamjenik u Zajedničkoj komisiji za europske integracije u parlamentu BiH, smatra kako se svako pooštravanje slobode kretanja u EU djelomično odražava i na stanje u našoj zemlji. Ali, ono što je najvažnije je da građani nemaju razloga strahovati od uvođenja viza.

“Nadam se da će u EU naći dobro rješenje kako bi riješili ovu situaciju s kontrolama. S druge strane, BiH i njeni građani su pokazali kredibilnost kada je u pitanju Schengen i poštovanje propisa, tako da tu neće biti nikakvih problema”, istaknu je Tadić. Do sada su na temelju schengenskih odredaba za “prinudne prilike” Austrija, Francuska, Njemačka, Malta, Švedska, Danska i Norveška započele nadzor na schengenskim granicama.

“Austrija je Europsku komisiju već u rujnu obavijestila da uvodi privremeni nadzor na unutarnjim schengenskim granicama, suglasno statutu i odredbama Schengena”, objasnila je Nataša Berto, glasnogovornica EK.

Najava da će još jedan broj zemalja u narednom razdoblju uvesti kontrole došla je i iz Slovenije, što je potvrdio i predstavnik austrijskog Ministarstva vanjskih poslova, rekavši da bi “sljedeća etapa mogla biti uvođenje kontrole na slovenskim granicama”.

Iz Ljubljane poručuju da prate korake Austrije i da će se u skladu s njima i oni ponašati.

“Austrija u skladu sa schengenskim pravilima može uvesti kontrolu na svojim granicama uz ocjenu da su nastale okolnosti koje to opravdavaju zbog sigurnosnog stanja u zemlji, ali je takvu mjeru potrebno najaviti svim državama članicama i Europskoj komisiji”, naveli su iz slovenske vlade.

Na izjave iz Slovenije reagirali su i Hrvati, pa je tako Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, rekao kako će Hrvatska zatvoriti granice ako to naprave Slovenija i Austrija.

“To ćemo napraviti i mi. To je domino efekt koji će cijela Europa morati ispoštovati. Što ćemo s tolikim imigrantima ako ih druge države neće prihvaćati. Ako Njemačka stane s tim, zar je Hrvatska najmoćnija europska država koja može rješavati taj problem. Pribjeći ćemo onim metodama i sredstvima kojima pribjegavaju i naše partnerske zemlje”, kazao je on.

(Nezavisne novine)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.