Nema izručenja: Mamić ostaje u BiH

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša donio je rješenje kojim se odbija molba Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića, osuđenoga bivšeg čelnika zagrebačkog Dinama koji se nalazi u bijegu u BiH.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, ministar pravde BiH je, nakon što je Sud BiH utvrdio da nisu ispunjene zakonske pretpostavke (zakonski uvjeti) za izručenje potraživanog Mamića u Hrvatsku, donio navedeno rješenje.

Predmetno rješenje je doneseno na osnovu odredbe člana 45. stav 3. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, suglasno čemu ministar pravde BiH u ovoj pravnoj situaciji, kada Sud BiH utvrdi da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje, donosi rješenje kojim se odbija izručenje. Dakle, u ovoj pravnoj situaciji ministar pravde BiH je jedini ovlašten da postupi na opisani način, što je i učinio povodom predmetne molbe, rekao nam je Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde BiH.

Podsjetimo, Mamić je prvostupanjskom presudom Županijskoga suda u Osijeku osuđen na 6,5 godina zatvora. Nakon toga je došao u BiH. S obzirom na to da posjeduje i državljanstvo BiH, on nije izručen zemlji koja ga potražuje.

Vijeće Apelacijskog odjeljenja Suda BiH je u srpnju prošle godine odlučilo da Mamić neće biti izručen Republici Hrvatskoj prema tjeralici Županijskoga suda u Osijeku.

Izvanraspravno vijeće Suda BiH ranije je donijelo odluku u kojoj se kaže kako nisu ispunjene pretpostavke za izručenje državljanina BiH Zdravka Mamića.

Mamić se trenutno nalazi u Međugorju te isključuje svaku mogućnost povratka u Hrvatsku.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.